ЗА ПЧЕЛИТЕ

,

Една легенда за пчелите гласи: “Господ решил да се ожени за слънцето и поканил всички живи създания освен дявола. Ядосал се повелителят на злото, яхнал заек, отишъл до къщата на Господ и започнал да говори нещо. За да узнае какво бърбори дяволът, Бог изпратил пчелата. Кацнала тя на капата на дявола и подслушала какво говори: “Колко е глупав тоя да се ожени за слънцето. Сега едно слънце грее и през лятото изгаря всичко. Ами като се намножат слънцата, тогава какво ще стане?”

Пчелата литнала да каже какво е чула, но дяволът я съгледал и я подгонил. Започнал да хвърля по нея стрели и я уцелил в кръста. Прекършена на две, тя едва се спасила, но стигнала при Господ. Разказала му всичко и той отменил сватбата. Но пчелата била отчаяна – освен ранена, от страх тя се била “изпуснала”, срам я било да се появи пред останалите гости.

Тогава Господ я утешил и рекъл: “Ще живееш и така – прекършена на две. И пак ще бъдеш хубава и гиздава и всякога ще пееш. А за мръсотиите не се бой, отсега нататък нека бъдат благословени да миришат хубаво. Нека ми ги поднасят като най-приятен и мил подарък. Нека това, що е мръсно и за срам у другите животни, за теб да бъде чисто, сладко и свято.” Така пчелата станала за почит и похвала пред всички, а “нечистотиите” ѝ станали на мед и восък.”

Едва ли има нещо безинтересно от живота на пчелите. Тези удивителни, неуморни същества поддържат живота на планетата ни на малките си крилца.

Пчелата обитава Земята от милиони години.

Според геолозите, пчелите са преживели на земята повече от 150 милиона години. Най-старият фосил на пчела е намерен, вграден в кехлибар, в американския щат Ню Джърси. В момента Земята се обитава от над 19 200 вида пчели – това означава, че има повече видове пчели, отколкото са видовете бозайници и птици, взети заедно.

Те се срещат на всички континенти, с изключение на Антарктида, във всякакви местности, където има опрашвани от насекоми цъфтящи растения. Най-малките пчели са от вида Plebeia minima и са с дължина на тялото от под 2 mm, а най-едрата пчела е индонезийската Megachile pluto, чиито женски представители достигат дължина до 39 mm.

Последни научни изследвания сочат, че пчелата е интелигентно насекомо, което се ориентира и “запаметява” обекти, образи и цветове, независимо, че мозъкът ѝ представлява само около 0,01 част в сравнение с човешкия – овална форма и размер на сусамено семе. Тя може да предава информация на посестримите си за научени местоположения чрез специфичен танц, може да брои до 4, за да открие познат вече обект. Пчелата има забележителна способност за учене и запомняне на неща, като е в състояние да прави и сложни изчисления на изминаваното разстояние и ефикасността при търсенето на храна.

Пчелите имат 170 рецептора за мирис. Тяхното обоняние е толкова прецизно, че могат да разграничат един от друг стотици флорални видове и да определят от няколко метра разстояние дали едно цвете има полен или нектар. Пчелите различават добре само жълтия, белия и синия цвят. Затова пък очите им възприемат ултравиолетовите лъчи, които са невидими за човешкото око. Зрението на пчелите е много добре развито.

На главата си те притежават две големи сложни и три прости очи. Сложните очи на пчелите-работнички се състоят от 4-5000 отделни очи – оматиди, които при майките са по-малко (3-4000), а при търтеите са най-много – до 10000. При пчелите доминира виждането на близки разстояния! Простите очи на пчелите имат спомагателни функции при тяхното виждане като само подпомагат общата светлочувствителност на сложните очи.

Пчелата има 4 крила, които движат приблизително 11 400 пъти в минута.Лети средно с 15-20 км/час. При полет без товар пчелата развива скорост до 65 км/ч. Пчелите от един кошер посещават до 225 000 цвята на ден. Една от тях обикновено посещава между 50 и 1 000 цветя на ден, но понякога достига и няколко хиляди. За да произведе 30 грама мед, пчелата трябва да извърши над 1 600 кръгови полета, като всеки от тях може да достигне до 10 км. За да произведат килограм мед, пчелите изминават разстояние, равно на близо 4.5 пъти обиколката на Земята. Две супени лъжици мед са достатъчни като “гориво” за една пчела да обиколи веднъж земното кълбо.

Пчелната отрова е четвъртият продукт от пчелите. Тя е секрет от двете отровни жлези на пчелата. Пчелната отрова представлява прозрачна течност с кисела реакция, горчив вкус, характерна миризма и добре изразени бактериоубйствени свойства. Тя е устойчива спрямо нагряване и изстудяване. При запазване от влага изсушената пчелна отрова не се променя в продължение на месеци, даже и години.

Тя е устойчва спрямо основи и киселини, но е много чувствителна спрямо някои ферменти и силни окислители. Има твърде сложен химичен състав. Представлява смес от много вещества – главно вода и белтъчени (апитоксини), хиставин, няколко органичи отрови, киселини (солна, ортофосфорна и мравчена). Етерични масла (които предезвикват болката и паренето), магнезий, мед, сяра и други недостатъчно изучени вещества, едни от които предезвикват възпалителните явления, други – спазми, нервни явления, сънливост притъпяване на съзнанието, задух, разтваряне на червените кръвни телца и други. Пчелната отрова притежава и целебни свойства при ревматизъм, ишиас, подагра невралгии, артрити, миози, ломбаго, сух плеврит, трахома, сенна хрема и други.

В състава на пчелната храна влизат въглехидрати, белтъци, мазнини, вода, минерални соли, витамини и др. Тези хранителни вещества пчелите си набавят от меда, цветния прашец и водата. Медът е основен източник на въглехидрати, а цветният прашец – на белтъци, мазнини, соли, витамини и други. Медът и прашецът по своя химичен състав и биологични свойства са пълноценна храна не само за възрастните пчели, но и за техните личинки след тридневната им възраст.

Натуралният пчелен мед е основна храна на пчелите през цялата година. Цветният прашец има извънредно голямо значение за живота на пчелите и на цялото семейство. За тях той е основен източник на белтъци, минерални вещества, мазнини и витамини. Всички тези хранителни съставки са незаменима храна за възрастните пчели и за пчелните личинки.

Значението на водата за пчелите е също голямо. Водата е една от важните съставки на пчелното тяло. Поддържането на необходимото количество у пчелата става за сметка на приетата отвън вода. Потребността от вода се увеличава с нарастване на интензивността на обменните процеси, т.е. при усилена работа и летеж.

Пчелите комуникират една с друга чрез танцуване, което те могат да разберат дори и при пълен мрак. Така пчелите-разнунавачи информират останалите пчели-работнички как да стигнат до точното място на пашата. С характерен танц на кръгове и осморки те дават изключително изчерпателни сведения за вида, разстоянието и посоката на пашата.

Кръговият танц означава храна до 100 м, осморките – над 100 м до 6 км. Колкото по-бавен е танцът, толкова е по-далеч пашата. Посоката зависи от ъгъла спрямо слънцето, когато пчелата танцува. По този начин се сигнализира и за опасности, когато пчелите са навън, а кошерът е слабо охраняем. Ако танцът е в прави линии насочени към горната част на кошера, то източника на храна е точно по посока на слънцето.Ако цветята са разположени в противоположната посока, то пчелата прави линии към долната част на кошера.

Пчелите обясняват посоката според разположението на слънцето, то обаче постоянно се движи. На всеки 4 минути слънцето променя своето място с по 1 градус на запад, което би накарало човек да си помисли, че пчелите биха допуснали грешка. Пчелите вземат под внимание движението на слънцето. Докато пчелите – разузнавачи описват посоката, на всеки 4 минути ъгълът, който те описват, се премества с 1 градус на запад. Благодарение на това изумително изчисление пчелите никога не загубват пътя си.

Пчелите-разузнавачи не само дават информация за посоката на цветята, но и за разстоянието до тях. Продължителността на танца и броя на вибрациите позволяват на останалите пчели да узнаят точното разстояние. И така, те се запасяват с толкова енергия, колкото да им е достатъчна за това разстояние, и тръгват на път.

Има много видове насекоми, които могат да се размножават чрез партногенеза, но най-известните сред тях са пчелите. Във всеки кошер живее само една пчела майка. Нейното тяло е напълно развито и през целият си живот разполага с функционираща репродуктивна система. Осигуряването на нови поколения пчели е и нейното основно задължение. Процесът на размножаване се случва само веднъж, но в него участват няколко различни търтеи.

Пчелата майка има способността да снася до 2000 яйца на ден. Всяко яйце бива снасяно и позиционирано в отделна клетка на медената пита, изградена от пчелите работнички. Пчелата майка има анатомичната възможност да избере кои яйца да оплоди и кои не. От оплодените яйца се раждат пчели работнички, а от неоплодените – търтеи.

Пчелното семейство има изключителна размножителна способност, но същевременно има и голяма смъртност. Продължителността на живот на пчелите родени през различните месеци на годината е различна. Най-дълго живеещите пчели са августовските. През пролетта те живеят достатъчно дълго и участват в отглеждането на първите поколения пролетни пчели. Най-кратък живот имат априлските пчели. Зимните пчели живеят по-дълго, защото не са натоварени с кърмаческа дейност.

Медоносната пчела е една от чудатостите на природата, но тя е и едно същество, от което самата природа зависи до голяма степен. За съжаление популацията на пчелите в глобален мащаб е застрашена. Алберт Айнщайн казва, че ако пчелите изчезнат от Земята, на човечеството му остава не повече от 4 години живот. Без медоносната пчела много видове растения и плодни дървета няма да могат да бъдат опрашвани и те в крайна сметка ще изчезнат.

След откритието на тази научна констатация и неоспорим факт у хората се появи загриженост за изчезването на тези красиви насекоми и от 2006 г. насам изследователите посвещават много усилия, за да разберат повече за тайнствения колапс – Синдрома на разрушената пчелна колония – за да успеят да открият ключа към предотваратяването му. Така те ще могат да спасят не само медоносната пчела, но и дърветата и цветята, които опрашва.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *