Няколко начина да намалим значително употребата на пластмаса още ДНЕС

Пластмасата се превръща в съвременна епидемия. По пръстите ни е ежедневно. Дори сега, в този момент. Пластмасова клавиатура, пластмасова мишка… И употребата ѝ не спира дотук. Всяка година около 500 милиарда найлонови торбички се използват по целия свят. Всяка минута са в употреба повече от един милион торби! Мерките трябва да се вземат веднага – сега, днес, в тази секунда, и нямаме право да бъдем апатични или да неглижираме проблема.

Първата и най-лесна стъпка е

да изключим напълно найлоновите торбички, 

като вместо тях носим на пазар своя платнена торба. За наше щастие вече почти всички големи хранителни вериги предлагат като опция такива, така че дори да забравите своята вкъщи, е по-добре да инвестирате в нова от плат.

Забравете за бутилираната вода. 

Може през 50-те години пластмасовите шишета да са били лукс и да не са били чак толкова разпространени, но в днешно време се употребяват около 1 милион пластмасови бутилки в минута!!! Носете свое собствено стъклено шише, така освен за планетата ще се погрижите и за здравето си. Всеизвестен факт е, че водата в пластмасови бутилки не е най-полезната за нас.

Сламките. Лесни за употреба, красиви, цветни и буквално зариващи ни.

Приложението им в домакинствата може да не е толкова разпространено, колкото в заведенията, но често неусетно избираме да пием любимата си напитка с тях. Добрата новина е, че политиката на няколко големи бранда е да изключат напълно пластмасовите сламки от веригите си. Така например от „Макдоналдс“ смятат да премахнат пластмасовите сламки от ресторантите си във Великобритания и Ирландия. Ние обаче може да не чакаме това решение да бъде направено на корпоративно ниво, а просто да изберем да НЕ ги използваме.

Носи свой термос в любимия си кофишоп.

Всъщност да намалим използването на пластмаса буквално означава да вкараме повече продукти с многократна употреба в ежедневието си. И въпреки че чашите за кафе изглеждат хартиени, те обикновено са облицовани с полиетилен – вид пластмасова смола. На теория тези материали могат да бъдат рециклирани, но повечето места не разполагат с необходимата инфраструктура. Освен това всяка чаша върви със съпътстващите я атрибути от 100%-ова пластмаса – бъркалка и капачка.

Факт е, че пластмасата е дала и невероятен принос за човечеството. Например пластмасовите части на колите ги правят по-леки и икономични, а пластмасовата изолация прави домовете ни енергийно по-ефективни.

Но… парчета пластмаса могат да бъдат открити навсякъде в океаните. Около 8 милиона тона пластмаса се вливат в океана всяка година! Ако нещата продължават със същите темпове до 2050 година, ще има повече пластмаса, отколкото риба в океана.

И ако искаме да направим света едно по-здравословно място за всички нас, е наложително да намалим количеството пластмаса в ежедневието си. Днес!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *