ПЕРГА

,

Това е пчелен прашец, консервиран от пчелите с мед и складиран в килийките на пчелна пита. Извличаме я със специални инструменти, за да запазим максимално автентичният му вид.

Пергата е същинската храна на пчелите. Представлява пчелен прашец, който е натъпкан/трамбован в килийките, като успоредно с това се залива с мед за консервация.

На горната снимка е представен надлъжен срез на восъчна килийка, напълнена с прашец. Ензимите на меда подготвят прашеца за усвояване, намаляват алергенните му свойства. Цветът на пергата вече не е толкова ярък, както на прясно трамбования прашец. При трамбоването и заливането с мед прашецът се обезвъздушава. В него настъпва млечно-кисела ферментация.

Пергата е продукт, богат на витамини, микроелементи, биологично-активни вещества, аминокиселини, хормоноподобни вещества, антиоксиданти, флавонови киселини и др. Изключително ценен за пчелите и хората продукт. Съхранява се лесно – на сухо, тъмно място има трайност минимум 2 г. Добиването е трудно и трудоемко. Предлага се в опаковки от 5, 10, 50, 100, 500 г.

Млечно-киселата ферментация води до консервиране на продукта. В него се съдържат много млечно-кисели микроорганизми, най-вече Lactobacillus bulgaricus, който се съдържа и в киселото мляко и на това се дължи пробиотичното му действие. Наличието на лактобацили има значение за конкурентната колонизация на дебелото черво и противотуморното действие на пергата.

Как се получава

Пчела – събирачка събира прашец. Натрупва го на задните си крака като малки зрънца.

 

След внасяне в кошера, тя сваля прашеца от краката си и го натъпква в пчелна килийка.

Пергата е с многократно по-силно лечебно въздействие от конвенционалния прашец. Единственият пчелен продукт претърпял млечно кисела ферментация в кошера. Продукт с неповторимата сила на Лактобацилус, получена от слюнчестите жлези на пчелата.

 

До 9 пъти по-силен от конвенционалния прашец. Усвоява се изцяло от човешкия организъм без да е нужно да бъде предварително разтворен. Само няколко /2-3/ зрънца са достатъчни, за да си набавите всички необходими витамини и аминокиселини.

Пергата е богата на желязо и е препоръчителна при хора с анемия.

Начин на употреба :

– три или четири зрънца се поставят във вода за около 20 минути да се размекнат,след което се поставят под езика до пълното им разтваряне. Може да се добавят и към кисело мляко от вечерта, на сутринта се разбъркват добре и се консумира на гладно.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *