ПОВЕЧЕ ЗА МИНЕРАЛНАТА ВОДА

Минералната вода има най-силно въздействие върху живия организъм, когато се пие сутрин, на гладно.

Най-полезна за организма е, ако се поема направо от извора.


Подходящо е минералната вода да се пие около 30 минути преди хранене. Идеалната й температура в момента на поглъщане е 38°C, защото се резорбира най-добре от организма. Пийте бавно, на малки глътки, като я задържате в устата, по възможност под езика, за няколко секунди. Там лигавицата е богато кръвоснабдена и е изградена от тъкан, която има свойството „обратна реабсорбция”. Така усвояването на водата става по-добре и минералните вещества се всмукват и попадат директно в тъканното кръвно русло. Това се отнася особено за води с по-ниска от споменатата температура.

Количеството и видът на водата, която човек трябва да пие, са строго индивидуални.

Те зависят от общото състояние на организма, минерализацията на водата, физическото и психическото състояние и натоварването на организма.

 

Средното дневно количество е около 1,5 л. То може да варира между 600 мл и 2,5 л в зависимост от нуждите, като при спортисти може да достигне до над 5 л на ден. Добре е да я разпределите на няколко приема по 250 мл равномерно през целия ден.

Съществуват и така наречените „водни удари”, когато човек може да изпие наведнъж до 1–1,5 л, но те не са препоръчителни и натоварват организма.

Както е известно, слабоминерализираната вода, каквато е 70% от водата в България, няма вредно въздействие върху нормалния човешки организъм и може да се пие дълго време, без нужда да се сменя или редува с друга.

 

 

Редовното и умерено приемане на естествено алкална минерална вода е най-добрият природен начин да се регулира pH на кръвта при екстремни физически усилия, при които се отделят голямо количество лактат и други вредни метаболитни вещества.

 

От съществено значение е, когато пием минерална вода, да мислим добродетелно и положително. 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *