Ползи от Аронията

,

Аронията е растение, което произхожда от северноамериканския континент и някога е било много популярна храна сред индианците. Те използват плодовете на аронията и сока от тях за тонизиране и лечение. През годините популярността на растението постепенно спада, но днес тя лека-полека се възвръща. У нас е позната и под името черноплодна офика.

 

Здравословните стойности на аронията и нейните полезни качества я превръщат в чудесен източник на витамини и антиоксиданти. Антиоксидантните съставки на плодовете са в най-висока степен, в сравнение с останалите горски плодове, а днес аронията може да се приеме във формата на сок, на бонбони, на конфитюр. Чудесният вкус на сока от арония го прави страхотен начин да включите повече течности в ежедневното си меню. В Полша и Русия растението се използва и в производството на вина.

 

Аронията съдържа до 18% сухо вещество, фруктоза и глюкоза, затова е подходяща съставка за диетата на диабетици. Част от съдържанието на черноплодната офика са органични киселини, пектин и дъбилни вещества. Аронията има високо съдържание на витамин Р, вероятно единственият плод в нашия регион с такова съдържание на този витамин. Той е тясно свързан с усвояването на антиоксидантния витамин C – при недостиг на витамин P, витамин C се усвоява лошо от организма, развива се слабост, усеща се бърза умора. Аронията съдържа още витамини С, К, B1, В2, В5, В9. Съдържанието на йод в плодовете на растението е 3-4 пъти по-голямо от това в другите плодове.

Аронията има много ползи, като някои от тях са:

1. Вкусен източник на антиоксиданти

2. Бори се срещу сърдечно-съдовите болести и поддържа в нормите високото кръвно налягане

3. Плодовете на аронията съдържат йод и фенолкарбонови киселини, които лекуват заболявания на щитовидната жлеза

4. Помага за здравето на уринарния тракт

5. Има противовъзпалителни качества

6. Бори се с бактерии и вируси, спомага за по-бързо оздравяване от грип и настинки

7. Подсилва паметта и подпомага концентрацията

8. Стимулира храносмилането и намалява рисковете от недоброкачествени заболявания на дебелото черво

9. Способства за производството на така наречения добър холестерол, HDL

10. Осигурява на организма полифеноли и витамин P.

Безопасна консумация

Аронията има силен лаксативен ефект, който се дължи на естествения подсладител сорбитол, съдържащ се в плода арония. Офиката съдържа още оксалова киселина, която може да образува кристали в оксилатни камъни в бъбреците. Сокът от арония трябва да се приема внимателно от хора с проблеми с уринарния тракт и да се разрежда с много вода. Оксаловата киселина взаимодейства с абсорбцията на калция и магнезия.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *