Промени мисленето си и насочи живота си в положителна насока!

Променете мисленето си, като използват положителни утвърждения

Утвържденията не винаги могат да бъдат положителни. Те могат да бъдат и отрицателни. Например вещерските магии могат да бъдат отрицателни утвърждения. Истината е, че повечето хора са склонни да правят отрицателни утвърждения. Когато непрекъснато си повтаряте, че няма да се справите с определено начинание, това е отрицателно утвърждение. Утвържденията, както отрицателните, така и положителните, въздействия върху неврологичното функциониране на нашия мозък. Положителните утвърждения са подобни на мантрите. Те притежават свещена и духовна сила. Нека бъдем ясни при правенето на положителни утвърждения. Те не трябва да са нормативни или нетрайни. Мисли от типа на „би трябвало”, „желателно е” или „да се въздържам от” са нормативни.

Примери за отрицателни утвърждения са: „Не мога да го направя”, „Много е трудно”. Утвържденията е добре да са убедителни и решителни като „Аз мога”, „Аз ще”. Както вече споменахме, мозъкът винаги се адаптира към мисловните ви модели и насочва органите ви да действат съобразно с тях.

Научете се да слагате точка

Не спираме да мислим за лошия си късмет, за неправдите, извършени над нас от хората, които сме обичали и подкрепяли тъй искрено. Не спираме да се укоряваме за грешките, които си мислим, че сме извършили. „Какво щеше да се случи, ако бях постъпил по този или онзи начин? Какво ще се случи, ако постъпя по този или онзи начин в бъдеще?”

Това не означава, че не бива да се учим от грешките си или да планираме умно бъдещето си. Просто е добре да спрем да премисляме нещо отново и отново, щом вече сме си взели поука от миналото и сме решили какъв път да поемем в бъдеще.

Откажете се от нуждата да бъдете мазохистични

Много често ние обичаме да се отдаваме на страданието си. С наслада си повтаряме потискащи мисли или изпадаме в мрачни и песимистични настроения. Ето един пример:„Роден/а съм без късмет. Нищо хубаво няма да ми се случи.” Подобни мисли оказват вредно въздействие не само на ума, но са неблагоприятни и за физическото ви здраве.

Променете мисленето си, като отбелязвате радостите в живота си

„Благодарността отключва пълнотата на живота. Тя превръща това, което имаме, в достатъчно, че и повече. Тя превръща отрицанието в приемане, хаоса в ред, объркаността в яснота. Тя има силата да превърне  храната в пиршество, къщата в дом, непознатия в приятел.” – Мелъди Бийти

Повечето хора приемат радостите и щастливите мигове за даденост и започват да мърморят за нещата, които нямат, когато се изправят пред проблеми и беди. Само се замислете за онези, които нямат вашия късмет, или за ситуация, която е могла да се развие много по-неблагоприятно. Плачете, защото сте си наранили коляното. Ами ако си бяхте счупили крака? Гледайте на пълната половина на чашата с удовлетвореност и на празната половина с решимост да я запълните.

Оценявайте и се наслаждавайте на това, което имате

„Онзи, който осъзнава, че има достатъчно, притежава най-голямото богатство.” – Лао Дзъ

Един добър начин да промените мисленето си е да оценявате и се наслаждавате на онова, което вече имате. Това не означава, че не бива да се стремите към по-добър живот. Наслаждавайте се на успеха, който сте постигнали, вместо да сте унили за онова, което не сте постигнали. Няма нищо лошо в това да си поставяте по-високи стандарти или цели, но неуспеха от постигането им не бива да попречва на радостта от онова, което имате.

Наслаждавайте се на радостите от вашите постижения

„Две са нещата, към които трябва да се стремите в живота: първото е да постигнете онова, което искате; второто е да му се насладите. Само най-мъдрите сред хората успяват с второто.” – Логън Пиърсал Смит

Едно е да постигнете целта си, друго е да ѝ се наслаждавате след като сте я постигнали. Например се оженвате за жената на мечтите си, но не след дълго се отегчавате от нея и започвате да се оглеждате за нова. Това е една от най-честите причини за семейни раздори и раздели.

Стойте здраво стъпили на земята при тежки обстоятелства

Често имаме склонността да се чувстваме безсилни в тежки ситуации. Засядаме и се чувстваме потиснати, сякаш се огъваме под техния натиск. Това се случа както буквално, така и преносно. Но вие несъмнено ще се почувствате по-добре, ако се опитате да повдигнете духа си и да държите главата си изправена, като човек решен да приеме дадено предизвикателство. Това е най-добрият начин да се отървете от депресията. Пробвайте.

Позволете си да бъдете игриви и непринудени

„Велик е онзи, който не е изгубил детското си сърце.” – Мен Дзъ, Книга IV

Децата са известни със своята невинност и простотата на техния ум. Не след дълго те напълно забравят за кавгите с приятелите си и отново заиграват с тях. Това е причината те винаги да са щастливи и усмихнати. Иначе казано на езика на възрастните, ние трябва да се научим да забравяме и да прощаваме.

Търсете щастието и удовлетвореността в настоящето

„Колко просто е да видим, че можем да сме щастливи единствено сега, и че никога не би имало друг момент, освен сега.” – Джералд Ямполски

Не асоциирайте щастието с някакво бъдещо събитие. „Ще бъда щастлив/а, когато нещата се развият по този начин.” Това е като да отлагате щастието си за едно несигурно бъдеще. По-добра алтернатива е да се опитате да отложите нещастието си за някакъв бъдещ момент. Времето да бъдете щастливи е днес, защото вчера вече е отминало, и не може да сте сигурни, че утрешния ден ще ви донесе щастие.

Бъдете господар на настроенията си

Бъдете господар, вместо слуга, на собствените си настроения. Вие сте владетел на царството на щастието. Не позволявайте други хора или обстоятелства да ви правят щастливи или тъжни. Не разчитайте на материалните притежания да ви носят щастие. Вие решавате дали да сте щастливи, независимо от ситуацията. Не позволявайте на сърцето ви да бъде разбито, ако сте се разделили с любимия човек. Ако той/тя могат да са щастливи, без вас, вие също можете.

Събуждайте се решени да останете щастливи през деня

Първото нещо, когато се събудите сутрин, е да утвърдите решимостта си да останете щастливи през целия ден. Прекарайте малко време сред растенията във вашата градина. Вслушайте се в песента на птичките, в дърветата или ги наблюдавайте как се носят високо в небето, или излезте на разходка в близкия парк. Веднага щом усетите наближаваща беда, не забравяйте решимостта си да останете спокойни. Вие имате етичен дълг към себе си да бъдете щастливи.

Тялото е ваш храм. Почитайте го.

Поддържайте храма на вашето тяло подреден, чист, и добре проветрен. Не трупайте в него отпадъци от мръсни, отрицателни мисли и токсични, вредни храни. Трудно е да останете щастливи, ако сте физически или психично болни. Връзката между ума и тялото е много тясна. Редовно правете физически упражнения според нуждите си.

Медитирайте

„По време на медитация метаболизмът и дишането ви се понижават до ниво на покой, два пъти по-силно от това по време на дълбок сън.” – Майк Лов

Повечето учители по йога и медитация са усложнили прекалено много процеса на медитиране, като използват непонятен език относно практиките и целите.  Вследствие на това повечето хора са склонни да задрямват, докато медитират, и спират изцяло да практикуват медитация.

Вечерта преди лягане направете  ретроспекция на своя ден. Спомнете си всички хубави, дребни неща, които са се случили. Не сте попаднали в задръстване, автомобилът ви не се е повредил, не сте имали проблеми с шефа или колегите си, обядвали сте вкусно ястие. Благодарете на звездите си за хубавия и щастлив ден. Това ще ви изпълни с благодарност и ще ви направи по-щастливи.

Съсредоточете се върху това да промените себе си вместо света около вас

„Никога не подценявайте силата си да променяте себе си. Никога не надценявайте силата си да променяте другите.” – Уейн Дайър

Невъзможно е да промените света около вас, затова спрете да се измъчвате, когато хората не оправдават очакванията ви. Най-добрият подход е да промените себе си или поне да се приспособите към хората или ситуациите, които не ви харесват.

Извлечете максимална полза, от онова което имате

Винаги е по-добре да извличате полза от онова, което имате, вместо да тъгувате за онова, което си мислите, че е най-доброто за вас. Съвършеното състояние съществува единствено в утопиите, а света, в който живеете, не е такова място. Не се тревожете за несъвършенствата. Думата „несъвършенство” произлиза от „съвършенство”. Дори и в най-несъвършената ситуация се крие частица съвършенство.

Като промените мисленето си, вие променяте и живота си. Ако мислите ви са чисти, тогава и животът ви ще е такъв.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *