Пчелари излязоха на протест заради масовия мор на кошери

,

Според пчеларите причината за измирането на пчелите е неспазването на законите и липсата на контрол върху собствениците на обработваеми площи и арендаторите, които обработват с пестициди посевите. Проблемът признаха и от дирекция “Животновъдство” към земеделското министерство, но уточниха, че той не е масов.

 “Първо да се спазват законите в тази държава. По закон няма право да се пръска при цъфтеж през деня… Има един куп препарати, които са забранени. Никой не спазва закона”, твърди Веселин Люцканов.

“През последните месеци всичко е просто пред кошерите. Това са хората, които дават труда си ежедневно, които дават парите си ежедневно да поддържат и хранят тези малки гадинки, които са нашия живот”, заяви и друг пчелар от Плевен.

Според Силвия Василева, директор на Дирекция “Животновъдство” към земеделското министерство, наистина има проблем.

Тя поясни, че не е спазван периодът на уведомление или периодът, в който трябва да се извършва пръскане. По думите й  ще се вземат мерки от контролния орган.

Недоволство на заетите в бранша има в цялата страна. Съсловието подготвя и национален протест ако исканията им по места не бъдат чути.

Източник: бТВ

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *