ПЧЕЛЕН ВОСЪК

Какво представлява пчелният восък?

Пчелният восък се образува от восъчните жлези на пчелите при изграждане на медената пита и се използва от тях за запечатване на клетките, в които се съдържа събраният мед.

Като консистенция е твърд, но еластичен. Няма вкус, а ароматът му напомня на прополис. Цветът на пчелния восък може да е различен, в зависимост от това дали е в чист вид или с някакви примеси.

Той може да е жълтеникав, друг път кафеникав, а понякога дори безцветен.

 

Чистият пчелен восък се познава по това, чес времето придобива белезникав прах. Освен това при изграждане на питата той има жълтеникав цвят. С времето по него могат да се забележат някои по-тъмни, дори черни, петна. Това са местата, където са били пчелите – колкото повече са тъмните части, толкова по-малко количество е пчелният восък. Чистият пчелен восък се познава и по това, че има по-висока температура на топене.

Какво лекува пчелният восък?

Пчелният восък е истински дар от пчелите. Благодарение на състава си от етерични масла и витамини (най-вече витамин А), природното лекарство намира приложение в редица области на медицината.

Пчелният восък има противовирусно и антимикробно действие, действа и като обезболяващо. Използва се при процедури с топлолечение срещу ревматизъм, лумбаго, разтегнати сухожилия, проблеми с мускулите, неврит.

С помощта на пчелен восък тялото изхвърля натрупаните токсини през кожата и по този начин организмът се пречиства. Освен това с природното лекарство може да обработвате рани, изгаряни, екземи и друг вид кожни проблеми, тъй като пчелният восък е известен с облагородяващия си ефект върху кожата. Опасност от алергии няма, защото лекарството съдържа антиалергени.

С пчелен восък лекувате и простудни заболявания, възпаления на сливиците и проблеми в областта на горнодихателните пътища.

В медицината пчелният восък се използва под формата на мехлеми, кремове, свещички, пластири, лосиони. За да има по-силен ефект, може да се смесва с продукти като зехтин, масло, свинска мас, мед, борова смола или алкохол.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *