Пчелният прашец е есенцията на живота

, ,

На последък стана модерно да ядем годжи бери, спирулина, мака, чиа семена и други супер храни, непознати за нашите баби и дядовци.

Супер храните са храните на бъдещето, защото те са изключително богати на хранителни вещества. Но дали е нужно те да пътуват хиляди километри докато стигнат до нас?

Нужно ли е да да плащаме толкова висока цена за вносните модерни стоки, след като в България имаме предостатъчно супер храни, които по нищо не отстъпват на чуждите, и с които нашите предци са поддържали своето здраве?

Избирайки българското, всички ние стимулираме развитието на икономиката на страната ни. А и за нас българите е по-естествено и по-природосъобразно да се храним с храна, отгледана върху родна земя. За това и смятаме да ви представим българските супер храни и тяхните уникални свойства.

 

Започваме със “златото” на цветята и пчелите – пчелният прашец.

Прашещът е мъжкото семе на цветята, чрез което всички цъфтящи растения се размножават. Пчелите събират този прашец, защото той е източник на протеин с който се хранят младите пчели. В същото време обаче, пчелите разнасят прашеца по цветята, от което зависи и опрашването на 80% от растенията на Земята.

Пчелният прашец е есенцията на живота – той е най-завършената и пълноценна храна, позната на човека и съдържа в себе си всичко необходимо, за да бъдем здрави. С помощта на тази супер храна може да се коригира недостига на хранителни вещества, особено за хората, които се придържат към непълноценен начин на хранене. Цветният прашец е 40% протеин и притежава повече и по-лесно усвоими белтъчини дори от всички животински храни.

Той е собено ценен за атлети и хора, възстановяващи се от боледуване или нуждаещи се от допълнитлна енергия. Пчелният прашец се явява перфектната панацея за всякакви алергии, особено сенна хрема и синузит. Противопоставя се успешно на стареенето и увеличава умствените и физически способности на хората, които го консумират редовно. Интересното е, че антибиотиците в пчелния прашец унищожават “лошите” микроорганизми и стимулират бактериите с благотворно действие, особено в червата.

Пчелният прашец съдържа много минерални вещества като калий, магнезий, сребро, цинк, мед, хром, фосфор, силиций, калций, желязо, селен, особено високо съдържание на йод, помага при проблеми с щитовидната жлеза. Освен това, той е и най-богатият източник на витамини в природата. Прашецът е добър източник на витамини от групата В, които имат важно значение за нервната система. Съставът му включва и незаменими за човешкия организъм аминокиселини.

Тази изключително ценна супер храна помага на организма при образуването на кръв и за това е изключително подходяща хранителна добавка за пациенти с анемия. Пчелният прашец укрепва тялото, забавя стареенето на организма и също така помага при физическа преумора, безплодие, затлъстяване, прекалено отслабване и други.

 

Прием на пчелен прашец

Не приемайте пчелен прашец ако сте алергични към него или ако сте бременна или кърмите. Пчелният прашец е безопасен, стига да се приема в краткотраен период и в умерени дози.

Най-подходящо е провеждането на два тримесечни курса годишно: първият от началото на зимата до началото на пролетта, а вторият от началото на лятото до есента.

При приемането прашецът трябва да се сдъвква добре и да се погълне с малко количество вода.

Може да се взима и в комбинация с мед в съотношение 1:1 или 1:2. Най-добре е да се приема до 1 супена лъжица на ден, но не повече. За деца (над 3 години) подходящата доза е до 1 чаена лъжичка на ден (уверете се, че детето няма алергия към прашеца и имайте предвид, че пчелният прашец алергизира).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *