Пчелният прашец подмладява, повишава имунитета и пази от болести.

,

Пчелният прашец е познат на човечеството още от най-древни времена. Има сведения, че древните китайци и ранните египтяни са го използвали като подмладяващо масло. Често е бил наричан с имена като „амброзия на боговете“ или пък „извор на младостта“.

Най-великият лекар на Античността – Хипократ, наричан „баща на модерната медицина“ , е използвал лечебните качества на пчелния прашец още преди 2500 години. Той е богат на витамини от група В, а в състава си крие още различни видове минерали, ензими и аминокиселини.

Защо пчелният прашец е супер храна.

Някои модерни лекари и диетолози причисляват пчелния прашец към групата на суперхраните. Той се състои от 55% въглехидрати, 35% белтъчини (протеини), 3% витамини и минерали, 2% мастни киселини и около 5% други вещества. Богат е на антиоксиданти, които от своя страна повишават силно имунитета на организма и ни предпазват от различни болести. В състава на пчелния прашец ще срещнете бета-каротин, витамини С и Е, ликопен и селен.

Без съмнение, пчелният прашец е една от най-добрите храни, които може да приемаме през студените зимни месеци с цел повишаване на имунитета.

Освен това той забързва метаболизма, като по този начин обменът на вещества се извършва за по-кратко време. В резултат – горим калории и се радваме на добро здраве дори и през грипния сезон. Специалисти го препоръчват дори и като афродизиак, защото е доказано, че пчелният прашец подобрява половите функции. Популярен е и в козметиката поради анти–ейджинг качествата си или иначе казано забавя процеса на стареене, подсилва жизнеността и удължава живота.

Пчелният прашец е много богат на някои от най-важните аминокиселини за организма.

Също така съдържа ферменти и антибиотични вещества, които пречат за развитието на вродени бактерии в червата. Не само това, но и биологично активни вещества, който имат хормоноподобно действие.

От какви болести предпазва пчелният прашец.

Трябва да отбележим, че е от огромна важност откъде се снабдяваме с челен прашец и по какъв начин е добит той, защото всичките му суперкачества зависят от кои растения и билки е бил добит.

Полезен е срещу запек, стомашно-чревни заболявания, забавена или нарушена обмяна на веществата, както и срещу анемия. Препоръчва се на хора с чернодробни проблеми и сърдечносъдови заболявания, подагра и диабет. Някои дерматолози твърдят, че е изключително полезен при лечението на някои кожни заболявания.

Като всеки един антиоксидант и пчелният прашец оказва положително влияние върху имунната ни система. Антиоксидантите разрушават свободните радикали в организма. Свободен радикал е съпътстващ на кислорода продукт, който най-често води до дегенеративни заболявания или стареене. При редовна консумация пчелният прашец унищожава токсините в тялото. Американски учени твърдят, че пчелният прашец неутрализира донякъде или напълно страничните ефекти при лечение с облъчване на жени, страдащи от рак.

Пчелен прашец и рак.

При проучване над 25 жени, страдащи от рак на матката се установява, че при ежедневен прием на 2 супени лъжички или около 20 грама пчелен прашец 3 пъти дневно, се наблюдава повишаване на апетита, усещане за по-добро разположение и по-леко гадене. Нивата на серумен протеин при всички изследвани жени са повишени, наблюдава се и подобрение в броя на червените и белите кръвни клетки на заболелите.  Привърженици на алтернативната медицина са на мнение, че „амброзията на боговете“ може да ни предпази или дори да ни излекува напълно от най-нашумелите в наши дни болести, като в това число влиза дори и ракът.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *