Разликата между, липов, билков и манов мед

, ,

Ще ви разкажем за няколко вида мед – акациев, липов, билков и манов. Производството на всеки един от тях има редица характерни особености. Ще се изненадате от колко много фактори зависи производството на едно бурканче хубав мед! 

Акациев мед

Акациевият мед е един от най-ранните (събира се рано напролет), както и много труден за събиране. По това време на годината пчелните семейства са отслабени от зимата, а акациевата паша продължава много кратко – само седмица. Времето също не е много благоразположено към малките ни приятелки – често е непостоянно, вали, студено е, духа силен вятър и допълнително затруднява пчелите.

Акациевият мед е много светъл, прозрачен, захаросва се много бавно (за 1-2 години, че и повече, когато е чист) и има най-ниския гликемичен индекс сред различните видове мед – около 30-33.

Липов мед

Липовият мед се събира от непосредствено след като отцъфти акацията – от мрая на май до началото на юли. Има силен аромат на липа и неподражаем вкус. Притежава тъмно златист цвят и е по-гъст от акациевия. Кристализира на фини кристали, бистър е, и не се захаросва бързо, за разлика от билковия мед.

Билков мед

Билковият мед се събира от различни дървета, треви, билки и други цъфтящи култури, от пролетта до късно лято, като обединява полезностите на много растения. Поради голямото разнообразие от полени, билковият мед има доста интензивен аромат и вкус.

В зависимост от вида растения, от които е събиран, има големи вариации във вкуса, цвета и аромата. Захаросва се бързо.

Манов мед

Мановият мед се събира от маната (колкото и шокиращо да звучи за някои, това е сладкият сок, който се отделя от определени дървсни видове, когато са нападнати от насекоми, обикновено листни въшки). Той е с много ниско съдържание на полени (за разлика от меда, събиран от цветове, които изобилстват на полени).
Подходящ е за хора с поленова чувствителност, които иначе трудно биха използвали мед без да развият алергична реакция. Мановият мед е богат на различни видове минерали и се захаросва сравнително бавно.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *