Рожково брашно

Рожков (Ceratonia siliqua) е вечнозелено растение от семейство Бобови, характерно за средиземноморския регион. Отглежда се заради ядливите си шушулки, които били важен източник на захар в миналото, преди захарното цвекло и захарната тръстика да получат своето разпространение.

Рожковът е характерна култура за Португалия, Испания, Сардиния и Сицилия. Тези дървета влизат в плододаване чак след шестата си година, а след дванайстата могат да дават до 50кг плод на година. Удивителното е, че може да продължи да ражда 100 години.

Рожковът е популярен подсладител. Шушулките му са били най-големият източник на захари, преди захарната тръстика и захарното цвекло да се разпространят повсеместно.


Брашното от рожков

се получава, като първо от шушулките се отделят семената. Шушулките се изсушават и фино смилат. Важно е, както за всяка храна, която искаме да е полезна, за брашното от рожков да е от био земеделие, за да се възползваме максимално от качествата му.

Полезен състав за 100 гр. брашно от рожков:
Калории – 222, като от мазнини едва 6
Въглехидрати – 89 гр. като от фибри – 40 гр.
Протеин – 5 гр.
Мазнини – 0,7 гр, от които ненаситени омега 6 – 212 мг.
Витамин В9 – 29.0 мкг. – 7% (* от дневната нужда)
Рибофлавин – 0.5 мг. – 27%*
Калций – 348 мг – 35%*
Желязо – 2.9 мг. – 16%*
Магнезий – 54.0 мг. – 14%*
Фосфор – 79.0 мг. – 8%*
Калий – 827 мг. – 24%*
Натрий – 35.0 мг. – 1%*
Цинк – 0.9 мг – 6%*
Мед – 0.6 мг. – 29%*
Манган – 0.5 мг – 25%*

Полезни свойства за организма

  • Брашното от рожков е подсладител с полезни качества, които го правят един уникален здравословен продукт. Освен това, той има наситен кафяв цвят и напълно успешно може да се ползва като заместител на какаото с този плюс, че подслажда, докато повечето сортове чисто какао са горчиви.
  • За организма веднага се вижда ползата от диетичните фибри, които подпомагат храносмилането, уравновесяват метаболитните процеси в червата и балансират нервния стомах. Фибрите са добре дошли при всяка диета, прочистване и профилактика на дебелото черво.
  • Калият и натрият са в отличен баланс и подкрепят същия и в организма – известно е, че този баланс поддържа електролитното равновесие, освобождава правилни нива на хормона на растежа и подобрява сигналите, които клетките изпращат за нуждата от хидратация. Тъй като регулирането е работа на бъбреците, може да се каже, че рожковът действа добре на тези органи.
  • В пулпата на шушулките са открити също танини, по-точно галова киселина, която действа добре на чревната перисталтика и особено важно – брашното от рожков в подходящо за детската и бебешка перисталтика – има леко стягащ ефект.
  • Брашното на рожков не съдържа теобромин – алкалоид, подобен на кофеина в какаото и кафето. Той има възбудителни свойства, които действат особено силно на децата, затова рожковът е по-подходящ точно за тях.

Брашното от рожков в кулинарията

  • Идеален заместител на какаото във всички рецепти, в които участва. В някои отношения – дори по-добрият избор.
  • За суровоядски рецепти, сурови бонбони, смутита, чия пудинги. За всякакви печива: сладки, браунита, мъфини, блатове за торта, суров шоколад.
    За бебешката и детска кухня – здравословни сладкиши, в палачинки, каши и кремове. Може да се въвежда постепенно и според реакциите на бебето след 6-тия месец (Присъства в някои готови каши). За по-сигурно, предложете след 9-тия месец. Рожковът не съдържа кофеин, няма нужда допълнително да подслаждате и регулира дейността на стомахчето. Въвеждайте постепенно и следете за реакции. Започнете с малки количества, за да усетите сладостта му и да видите как го приема детето.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *