Сан Франциско забранява продажбата на пластмасови бутилки

Сан Франциско става първият град, който напълно да забрани продажбата на пластмасови бутилки във всеки обект, който е собтсвеност на общината. Градът вече е забранил продажбата на еднократни торбички и кутии за храна. Планът на общината е до 2020 г. да елиминира целия боклук, който би отишъл в бунище. В началото на 2019 г., Сан Франциско има 80% шанс да успее в тази инициатива.

Сан Франциско се намира в щата Калифорния и има население от 744 230 души. Динамичен и постоянно растящ, Сан Франциско, като всеки друг оживен град, има проблем с боклука, който произвежда. Или по-точно, с боклука, който не може да бъде рециклиран или да се разгради за кратък период от време. Като голяма част от този боклук идва от неща за еднократна употреба. OurWorldInData сочи, че едва 20% от пластмасови те отпадъци биват рециклирани.

На 18 март 2019 г., е взето решение в Сан Франциско, което се надяваме, че ще започне революция. Забраната на продажбите на всякакви пластмасови бутилки във всички обекти, които са собственост на града, е първата по рода си. Опити за намаляване на използването на пластмаса се правят в цял свят, като се започват много кампании срещу използването на всякакви неща за еднократна употреба. През 2008 г., University of Leeds става първият университет в Обединеното Кралство, който да забрани продажбата на пластмасови бутилки с вода във всички търговски обекти на кампуса си. Но досега не е имало забрана върху пластмаса в толкова голям мащаб. 

Първата стъпка към един по-зелен Сан Франциско се прави през 2007 г., когато градът става първият в САЩ регулиращ използването на торбички за еднократна употреба. The San Francisco Bag Ban налага цена на торбичките през 2012 г., когато изтича закона на щата Калифорния срещу таксите за торбички. Тази практика се прилага в много страни в целия свят, включително и в България. От 2007 г. употребата спада с цели 70%.

Това е важен момент в борбата срещу пластмасата и за планетата. Надяваме се и други градове да последват примера на Сан Франциско.

Източник: uspelite.bg

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *