Седем много полезни комбинации храни

Да се храним здравословно днес е почти норма и всеки внимава какво слага в чинията си. Понякога обаче хората могат да комбинират различни храни, които не си подхождат, най-вече защото не познава начина на тяхното усвояване в организма.

Според диетолог съчетаването на някои продукти допринася да бъде извлечена най-голяма полза от тях и така да бъдат избeгнати редица болести, пише в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Полезните съставки на храните се освобождават в процеса на дъвчене и храносмилане под действието на ензими. Готвенето също улеснява усвояването им. Суровите моркови, например, са отличен източник на фибри, но готвенето им дава възможност на организма да извлече повече от полезните каротиноиди. Подобен ефект има и комбинацията на някои полезни съставки.

Вижте седем комбинации храни, които се усвояват добре от организма и затова са полезни и здравословни:

1. Домати и зехтин

Подправянето на доматите със зехтин улеснява усвояването на каротиноидите в тях. За целта са необходими 3 до 5 гр мазнини. Каротиноидите са антиоксиданти и предпазват от болести.

2. Мляко и мед

Млякото съдържа аминокиселината триптофан, която изгражда два хормона в мозъка – серотонин и мелатонин. Въглехидратите, като тези в меда, улесняват усвояването на триптофана.

3. Банан и кисело мляко

Киселото мляко е богато на калций. От научни изследвания е известно, че храните с инулин като бананите помагат за неговото усвояване.

4. Зелен чай с лимон

Зеленият чай трябва да се пие с лимон, защото улеснява усвояването на антиоксидантите.

5. Зелен фасул и карфиол

Зеленият фасул съдържа желязо, а карфиолът – витамин С, който улеснява неговото усвояване.

6. Куркума и черен пипер

Куркуминът има противовъзпалителни свойства, но се усвоява трудно. Това става по-лесно при наличието на пиперин, на който е богат черният пипер.

7. Сьомга със сметана

Сьомгата е сред малкото храни, съдържащи витамин D. Той улеснява усвояването на калций, на който е богата сметаната.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *