Селен, за какво е полезен?

При недостиг на този минерал възниква сериозен “пробив” в имунната система

на организма – клетките стават безпомощни пред вирусите, които безпрепятствено ги превземат. Недостигът на Селен, не само намалява имунитета и работоспособността на щитовидната жлеза, но и води до сърдечно-съдови, ендокринни, онкологични заболявания натрупвания на тежки метали, преждевременното стареене, захарен диабет, заболяване на кръвоносната система, безплодие при мъжете, родилна слабост при жените, алергии.

предпазва организма от отравяне с олово, кадмий, живак, тютюнев дим, изгорели автомобилни газове

Предпазва от разрушаване черния дроб, и извежда тежките метали от нашия организъм.

в Европа!

 

Селенът е минерал, който трябва да приемаме ежедневно за да поддържаме добър минерален баланс в телата ни.

Знаете, че телата ни са съставени от около 80% вода. Ние сме електромагнитни вещества.

А какво е важно за една електромагнитна среда, за да протичат правилно комуникационните електрически импулси? Соли… минерали. Водата е ключова за нас. Трябва да пазим водно-електролитния метаболизъм. Именно нарушенията на водно-електролитния метаболизъм, за които обикновено дори не се и споменава, са основната пречка за здравето.

Ежедневната загуба на соли трябва да се компенсира по някакъв начин.

Нашият организъм представлява един огромен кристал с много комплексна кристална решетка. Това е нашата материална минерална решетка – нашите основни соли. Минералите са способни да стимулират и дори реактивират определени телесни функции като по този начин регулират нарушени процеси в организма.

Как чрез добре подбрана храна бихме могли да си набавяме нужния селен?

Естествени източници на селен са зърнените храни, сурови ядки, сурови зеленчуци, броколи, кафяв ориз. С най-голямо съдържание на селен е бразилския орех.

За съжаление много малка част от хората се хранят предимно с изброените продукти. Количеството на жизненоважните минерали в консумираната от по-голямата част от населението храна е намаляло до ниво, което организмът вече не е в състояние да компенсира. Въпреки, че се нуждаем от малки количества селен, лекарите редовно установяват по-ниски от нормалните нива на селена, когато става дума за редица болести на съвременния човек. Изследванията показват, че ако го няма в почвата, то тогава той липсва и в растенията (където естествено се намира).

Селенът е съставна част на ензима, който предпазва клетъчните структури от оксидационни увреждания, така че биологичната задача на селена е подобна на тази на витамините А и Е. В комбинация с витамините А, С и Е има важно антиоксидантно действие, предотвратява преждевременното стареене на клетките, и е отлично средство за укрепване на защитните сили на организма.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *