СМОКИНИ

,

Смокините са сред най-старите плодове на светаи са били известни на човечеството още със зараждането на цивилизацията.

Споменати са още в старозаветните текстове като дърво от Райската градина. Според Библията, Адам и Ева се покриват със смокинови листа, след като са изгонени от рая.

За пръв път смокинята е била култивирана в Древния Египет, но тя се е оформила като вид в Азия. Днес плодовете са най-разпространени в Мала и Средна Азия, край Средиземно море, на Балканите, Южна и Централна Европа. Срещат се в някои части на Америка и Северна Африка.

Смокините са плодовете с най-високо съдържание на фибри – пектин и неразтворима във вода целулоза. В плода има протеин, органични киселини, селен, калций, калий, фосфор, магнезий, сяра, желязо, манган, мед. Съдържат и витамини – С, В1,В2,РР, бета-каротен, витамин Е и В6, известен като серотонин, или хормон на щастието.

Минералното съдържание на плодовете е най-високо, в сравнение с всички останали плодове. Само в 40 гр. смокини има 244 мг калий, който покрива (7% от ежедневните нужди на организма, 53 мг калций и 1,2 мг желязо, които покриват 6 на сто от дневната потребност. Само портокалите съдържат повече калций от смокинята. Една купа с тези плодове дава същото количество от полезния елемент, колкото и една купа мляко.

Смокини за сърдечни заболявания и хипертония.

Заради високото съдържание на калий и захари, смокините се препоръчват при хора със сърдечносъдови заболявания. Калият успокоява спазмите на кръвоносните съдове, отпуска ги и действа съдоразширяващо.

Важна роля играе растителният ензим фицин, който разтваря тромбите. По тази причината смокините са чудесно средство при тромбоемболии.

Смокините се препоръчват при високо кръвно налягане и венозна недостатъчност. Плодовете успокояват силното сърцебиене и стимулират производството на кръв. Затова се смята, че са в задължителната диета на хора, които страдат от анемия, заболявания на черния дроб и далака, тъй като съдържат високи количества манган и желязо.

Полифенолите в смокините имат антиоксидантно действие и също предпазват от сърдечно-съдови заболявания, натрупване на съдови плаки и инфаркти.

Смокини за сваляне на холестерола

Смокините в изсушен вид съдържат основни мастни киселини омега-3, омега-6 и фитостерол, които играят важна роля за нормализирането на холестерола. Екип учени от университета Рутгерс в Ню Джърси са проучили това свойство на плодовете и са установили, че те понижават нивата на “лошия” холестерол. Този ефект се дължи и на високото съдържание на пектин. Водоразтворимите фибри активизират изчистването от токсините, мазнините от храната и холестерола.

Разтворимите фибри нормализират кръвната захар, тъй като забавят усвояването на глюкозата. От друга страна повишават чувствителността на клетките към инсулина.

Смокини при бронхити и ангини

Смокини, варени в прясно мляко, са изпитана народна рецепта при малокръвия. От отварата се пие по 1/2 чаена чаша от два до четири пъти на ден. Същата рецепта помага за бъбречни заболявания, запек и гастрити. Отварата е полезна при инфекции на горните дихателни пътища, ангини, магарешка кашлица, бронхити и трахеити.

Отварата, както и сладкото от смокини е препоръчително за сваляне на висока температура и при състояния на треска.

Смокини за болен стомах и запек

Едно от най-известните свойства на смокините е регулирането на стомаха. Магнезият играе важна роля в борбата със запека. Народна рецепта за справяне с констипацията е да се приемат еднократно по 10-15 семена от смокиня. Зрънцата имат и друго свойство – те извличат от стомаха събраните газове.

Съдържащите се в плода фибри като целулоза и лигнини поддържат производството на полезни бактерии в стомаха. По този начин те потискат развитието на патогенните бактерии и ни предпазват от хемороиди и тумори на дебелото черво.

Заради фибрите, смокините бързо дават усещане за ситост и помагат за намаляване и контрол на телесното тегло.

Смокини за кожни проблеми

Смокините и части от тях могат да се прилагат и външно за кожни проблеми. Млечният сок е отлично средство за лечение на акне, мазоли и кокоши тръни. Отварата от листата помага за лечение на циреи. Тези кожни образувания могат да се налагат и с пресни или накиснати във вода сушени плодове.

Лапи от смокини са ефикасни при болно гърло, възпалени венци или сливици, както и за премахване на петна от кожата на бременни жени.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *