Сода за хляб срещу бакпулвер. Каква е разликата?

Станете по-добър хлебар, като научите истинските разлики между бакпулвера и содата за хляб.

Днес ще обсъдим една от най-объркващите теми в цялото царство на печенето. Каква е разликата между бакпулвера и содата? Еднакви ли са те?

Ако има едно нещо, което трябва да знаете, това е, че бакпулвер и сода за хляб са абсолютно различни. Те изглеждат еднакво, миришат по един и същ начин, звучат еднакво, но не са едни и същи. Те са химически различни.

Какво представлява содата за хляб?

Нека да започнем със содата. Сода бикарбонат е химично съединение, изработен от малки бели кристали. Спомняте ли си научния експеримент, който всички ние правихме в училище? Смесване на сода за хляб с оцет и гледане на изригване на мехурчета? Обикновено сме правили това в някакъв вид модел на вулкана. Когато смесвате сода за хляб (BASE) с оцет (ACID), получавате химическа реакция (изригване на мехурчета). Продуктът от тази реакция е въглероден диоксид.

Същата точна реакция се случва в нашите бисквитки, сладкиши, хляб и т.н. Когато в една рецепта има сода за хляб (BASE), тя обикновено изисква някакъв вид ACID като мътеница, кафява захар, кисело мляко, лимонов сок, оцет, меласа, ябълки или мед. Нуждаете се от ACID в рецептата, за да реагира със содата за хляб, което на свой ред създава въглероден диоксид и ви позволява да се издигате печивото.

Содата за хляб е силна. Всъщност тя е около 3-4 пъти по-силна от бакпулвера. Повече сода за хляб в рецептата не означава непременно повече надигане на печивото. Искате да използвате достатъчно, за да реагирате с количеството киселина в рецептата. Твърде много сода за хляб и недостатъчна киселинност означава, че в рецептата ще остане сода за хляб и ще създаде метален, сапунен вкус на вашия сладкиш.

Какво представлява бакпулверът?

Той съдържа сода за хляб. Бакпулверът е сода за хляб, взет на следващото ниво. Това е смес от сода и двете киселини: монокалциев фосфат и натриев пирофосфат киселина или натриев алуминиев сулфат.

В наши дни повечето прахове за печене са двойно действащи. Първо, прах се прибавя към мокра смес и тръгва реакция между монокалциев фосфат и содата. След това, когато тестото се поставя в пещ, топлината задейства втора реакция между втората киселина и содата. Това означава, че първата реакция става, когато прахът се намокри (ето защо не можете да приготвите някои сладкиши по–рано, за да се пекат по-късно, защото прахът за печене вече е активиран), втората – когато се нагрее.

Правило: Обикновено се използва около 1 чаена лъжица прах за печене за 1 чаша брашно в рецептата.

Защо някои рецепти изискват и двете?

Някои рецепти изискват както бакпулвер, така и сода за хляб. Тези рецепти съдържат някаква киселина (кисело мляко, кафява захар и т.н.), но въглеродният диоксид, създаден от киселината и содата за хляб, не е достатъчен, за да узрее обема на тестото в рецептата. Ето защо се използва и бакпулвер – за да се добави необходимото надигане на тестото. Става въпрос за баланс.

Как да заместим?

Това е трудно. Ако имате рецепта, изискваща сода за хляб, можете да я замените с бакпулвер. Въпреки това, ще ви трябва до 4 пъти повече от него, за да получите същото количество. И в зависимост от рецептата може да се окажете, че изпечено е малко горчиво. Можете да замените сода за бакпулвер само ако увеличите количеството киселина в рецептата – което вероятно променя вкуса и структурата на вашето печиво. Вие също ще се нуждаете от по-малко сода за хляб, тъй като тя е около 3-4 пъти по-силна. Така че просто се придържайте към рецептата.

Не забравяйте – те имат срок на годност!

Заменяйте бакпулвера и содата на всеки 3 месеца, за да сте сигурни, че винаги са свежи за рецепти.

Как да тествате бакпулвер.

За да тествате бакпулвера, изсипете 3 супени лъжици топла вода в малка купа. Добавете 1/2 чаена лъжичка бакпулвер. Леко го разбъркайте. Сместа трябва умерено да изсъхва, ако прахът е свеж. Ако няма реакция, хвърлете бакпулвера и купете нова опаковка.

Как да тествате сода за хляб.

За да тествате бакпулвера, изсипете 3 супени лъжици топла вода в малка купа. Добавете 1/2 чаена лъжичка бакпулвер. Леко го разбъркайте. Сместа трябва умерено да изсъхва, ако прахът е свеж. Ако няма реакция, хвърлете бакпулвера и купете нова опаковка.

Не забравяйте, че печенето е химия и се изисква практика, опит, грешки и готовност за учене, за да се успее.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *