„Странджански манов мед“ вече е със защитено наименование за произход

Странджанският манов мед вече официално е със защитено наименование за произход. С това той става осмият хранителен продукт от България, включен от Европейската комисия в списъка със защитени наименования за произход на Европейския съюз.

Продуктът „Странджански манов мед“, наричан още „Maнов мед от Странджа“, е с тъмнокафяв цвят и се добива в района на Странджа, който е част от мрежата от защитени зони в ЕС „Натура 2000“. В Министерството на земеделието, храните и горите е записано, че Защитеното наименование за произход (ЗНП)идентифицира продукт:

а) произхождащ от специфично място, регион или, в изключителни случаи, държава;

б) чието качество или характеристики се дължат основно или изключително на специфична географска среда с присъщите ѝ природни и човешки фактори;

в) чиито етапи на производство се извършват в определения географски район.

Пчеларството е дейност, която отдавна се извършва в региона. Доказателство за това са тръвните(примитивни кошери) и дънерите с пчели, които датират от края на 19 век. 

„Странджанският манов мед“ се произвежда в общините Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец. Пчелният мед е произведен от медоносни пчели от секретите на живите части на растенията и от екскретите на смучещите насекоми по растенията. Вкусът му е приятно сладък, леко нагарчащ, а цветът е специфичен – зеленикав или тъмен, почти черен цвят. Богат е на минерали и ензими и притежава висока антиоксидантна активност.

Странджанският манов мед ще се присъедини към повече от 1445 други продукти, които вече са защитени в базата данни.

В сряда в Брюксел комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган и комисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще връчат официално сертификата за вписването на Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед“ и Елка Божилова, представител на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България.

Снимки: Myfood.bg, vesti.bg

Източник: uspelite.bg

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *