СТРИИ

За нашата кожа

Кожата се състои от два слоя – епидермис и дерма. Дермата се намира непосредствено под епидермиса. Основна нейна съставка е съединителната тъкан, в която се преплита много богата капилярна мрежа.

Малко по-дълбоко се откриват космените фоликули, мастните и потните жлези. Под дермата е разположено подкожие, което е изградено от мастна тъкан и е с различна дебелина в отделните части на тялото. Епидермисът се намира най-повърхностно.

През по-голямата част от живота в кожата се поддържа относително постоянство в обмяната й, което е гаранция за здравината и еластичността. Съществуват определени периоди, когато в тялото възникват резки промени, към които е необходима адаптация. При кожата, като един по-чувствителен организмененията проличават лесно.

Функцията на еластичните влакна в кожата е да придават еластичност и якост на тъканите. Синтезът им е многоетапен процес, който протича в специални за целта клетки. Когато в тялото настъпят изменения, продукцията на подобни клетки намалява и влакната постепенно започват да се разреждат.

Губейки необходимата опора в тези места, епидермисът значително изтънява. Така се получават деформациите, наречени стрии.

Заради по-доброто кръвоснабдяване, нововъзникналите стрии имат червеникав цвят. С течение на времето той избледнява и става бял. Затова когато се споменават стриите, трябва да се прави разлика между нови и стари стрии.

Много малко са частите на тялото, които за напълно защитени от появата на стрии. Стрии най-често се формират по гърди, бедра, около пъпа, мишници и подмищниците, седалището, долната част на гърба. Иначе казано, стриите възникват на места с по-дебел слой подкожна тъкан.

Необходима е профилактична постоянна грижа за кожата

  • използването на хидратанти
  • приемът на повече течности
  • балансиран хранителен режим
  • витамини (основно А, B и С)
  • редовните упражнения

 

Лечение на стриите

Търсенето на решение впоследствие създаде много богат набор от всякакви средства. Говорейки за лечение, ние трябва да имаме предвид, че тези аномалии на кожатамогат да намекват за някаква промяна в организма, но сами по себе си не засягат пряко неговото здраве. Нашите тревоги са свързани най-вече с това как стриите повлияват общата картина на имиджа ни. Затова, освен мерките от областта на козметиката, ние трябва да имаме предвид още:

  • кремове – ориентирайте се основно около тези, съдържащи Ретин А, какъвто е например Третиноинът. В напредналите стадии кремовете не са от голяма полза
  • микродермоабразио и лазерна терапия – тези техники позволяват да се премахне голяма част от площта на стриите и са възприемани като много ефикасни при стари стрии
  • пластична хирургия – прилага се при по-широките стриации и то най-често тези в областта на корема при жени, прекарали бременност
  • фракционално лазерно възстановяване на кожата – това е новаторски подход в лечението на стриите, който все още не е добил широко разпространение. За разлика от повечето останали инвазивни методики, за този се счита, че не може да доведе до влошаване на белезите
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *