Супермаркет използва бананови листа вместо найлонови торбички

Супермаркет от веригата Rimping Supermarket в Chiangmai, Тайланд, е започнал да опакова плодовете и зеленчуците в бананови листа и бамбук. И докато тази практика се използва на отворените пазари, не се среща често по рафтовете на магазини.

Зелените опаковки имат много повече ползи от пластмасовите такива. Банановите листа и бамбук са по-евтини, а някъде дори и безплатни. Също така могат да се използват като органична тор. Листата нямат токсини и са устойчиви на вода и влага. 

Опаковането с бананови листа има дълга история. В някои тропически части на Мексико, традиционното им ястие тамале се увива в листа. В Хавай ги използват, когато пекат прасе, за да го защитят от горещите камъни. В югоизточна Азия ги слагат вътре ориз.

От деветте милиарда тона пластмасов отпадък, само 9% се рециклира. Проучване на ООН изчислява, че до 2050 година в околната среда и водните басейни ще има 12 милиарда тона пластмаса. Най- големите замърсители са фасове от цигари, бутилки за вода, опаковки за храна и пластмасови торбички.

Банановите листа са прекрасна алтернатива за заменяне на торбичките в супермаркетите, защото са големи, дебели и достатъчно гъвкави за сгъване.

Снимките, които са качени във Фейсбук страницата на Perfect Homes Chiang Mai, са били харесвани и споделяни хиляди пъти. Според потребителите, опаковките, освен всичко, са и много по-естетически красиви от пластмасовите торбички. 

Има още много път да се извърви, докато разрешим проблема с пластмасата в Chiangmai, но супермаркети Rimping правят позитивни стъпки в правилна посока. –  написа групата Perfect Homes Chiang Mai.

И ако това означава една пластмасова торбичка по-малко в околната среда, замърсяваща водата и запушваща шахтите в страната ни, си е заслужавало да публикуваме снимките!

Източник: uspelite.bg

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *