СУСАМОВ ТАХАН

Като храна, сусамовият тахан се получава от сусамово семе. Най- полезен е небеленият, тъй като люспата съдържа редица ценни вещества. Таханът е богат на желязо, калций, мед и цинк, нареждайки се сред едни от най-мощните антиоксиданти.

Именно съдържанието му го прави изключително ценна част от менюто при бременни и кърмещи жени, както и при малки деца. Една лъжица сутрин на гладно е най-добрият вариант, в който да се консумира от вълшебния тахан, така че да снабди тялото ни с необходимите ни вещества за целия ден.

Грешно е схващането, че таханът е калорична храна, от която се пълнее. Напротив! Той е незаменим при диети и хранителни режими за отслабване или на спортуващи хора. Нужно е да се консумират всяка сутрин 2-3 лъжици от тахана, за да се осигурят аминокиселините, фибрите, мазнините и въглехидратите, които по време на диета са в недостиг на организма поради нискокалоричния хранителен режим.

Сусамовият тахан има и лечебно действие в случаи на проблеми със сърдечно – съдовата система, костите, черния дроб, бъбреци и жлъчка. Изключително са ползите му при хора, страдащи от анемия, диабет, подагра, остеропороза, колит, гастрит, язва, възпалено гърло, подут стомах, проблеми с червата.

В последните години се провеждат активни изследвания за влиянието на сусамовия тахан върху туморните обрзувания, тъй като съдържащият се в него фитоестроген сесамин е с доказан противораков ефект.

На пазара могат да се открият различни видове тахани, всеки съдържащ богато изобилие от полезни вещества: сусамов, лешников, бадемов, орехов, слънчогледов, фъстъчен.

Сусамовият тахан има леко нагарчащ вкус, затова се препоръчва да се комбинира с мед, с цел придаване на сладост. Експериментирайте и смесвайте с различни храни и плодове – намачкан банан със сусамов тахан е чудесна идея за намазване на една филийка пълнозърнест хляб или оризов крекер🙂

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *