Сусам и мед – комбинацията, която лекува повече от 10 заболявания.

Медът, смесен със сусам предоставя лек, който би следвало често да присъства в храната ни и не само заради чудесния му вкус, но и защото той е чудесен източник на здраве.

Многото ползи за здравето, предоставяни от сусама се дължат на хранителните вещества в него като витамини, минерали, натурални масла и органични съединения някои от които са: калций, желязо, магнезий, фосфор, манган, мед, цинк, фибри, витамин B6…

От друга страна, смесването на тези два натурални продукта е чудесен източник на витамини, особено на тези от група Е, А и В, на минерали, както и на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

СУСАМЪТ:

ПОНИЖАВА НИВАТА НА ХОЛЕСТЕРОЛА

Сусамът се нарежда на първо място по съдържанието си на снижаващите холестерола фитостероли от почти всички ядки, семена, бобови и зърнни растения. Медът не само че не съдържа холестерол, но добавянето на малки количества от него в ежедневната храна дори способства контролирането на нивата на холестерола в организма.

СНИЖАВА ОКСИДАТИВНИЯ СТРЕС

Множество клинични изпитания заключават за повишени нива на антиоксиданти и за снижен оксидативен стрес при консумацията на сусам.

ЛЕКУВА СТОМАШНИ ПРОБЛЕМИ

Високото съдържание на фибри в сусама снижава запека и диарията, като в същото време защитава здравето на дебелото черво и намалява вероятността от стомашно-чревни заболявания и рак.

МЕДЪТ:

Медът облекчава и лекува увредените тъкани. Той има антибактериално действие, което препятства увеличаването на броя на вредните бактерии в храносмилателния тракт.

ПОДОБРЯВА ИМУНИТЕТА

Ежедневната консумация на мед укрепва имунната система. Антиоксидантите в сусама се борят със свободните радикали и по този начин стимулират младостта и силата на имунната система.

ЗДРАВЕТО НА КОСТИТЕ

В шепа сусам се съдържа повече калций, отколкото в чаша прясно мляко. Редовната консумация на сусам спомага защитата на костите с отминаването на годините.

 

Аминокиселините, съдържащи се в меда помагат на тялото да усвоява калция по-ефикасно и оптимизират приема на това жизненоважно хранително вещество от храните, които ядете като пази костите ви от чупливост.

ПОЛЗИ ОТ СМЕСВАНЕТО:

СТИМУЛИРА НАДБЪБРЕЧНАТА ЖЛЕЗА

В древни времена младите жени редовно ядели сусам, смесен с мед за стимулиране на жлезите и за подсилване на удоволствието от секса.

МЕТАБОЛИТНА ФУНКЦИЯ

Медът и сусамът предоставят енергия на мозъка и подобряват функцията на мозъка. Сусамът съдържа високи количества протеин. Това укрепва цялостно силата и издръжливостта на тялото, стимулира здравословния клетъчен растеж, мобилността енергийните нива и метаболитната функция на организма.

ДИАБЕТ

Ежедневното добавяне към храната на сусам е задължително за предпазване от диабет тип 2, особено, ако това заболяване се среща в семейството ви. От друга страна, медът е най-добрият заместител на захарта за диабетиците.

Този лек, освен това, снижава желанието за ядене на сладки храни и е изключително ефикасен в лечението на гастрит, язви и колит. Той също така подобрява качеството на косата и кожата.

РЕЦЕПТА:

Смесете една супена лъжица мед с една супена лъжица сусам на зърна или смлян. Това количество се равнява на около 155 калории, 8 г мазнини, 21 г въглехидрати, 1 грам фибри и 3 грама протеини.

 

Ако искате да извлечете колкото се може повече ползи от този лек, консумирайте го сутрин на празен стомах!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *