Сушени плодове вместо хапчета?

,

При първи симптоми на неразположение сме свикнали веднага да посягаме към хапчетата. Нужно ли е това обаче и каква друга алтернатива можем да изберем? Учудващо, но има случаи, в които сушените плодове могат да заменят лекарствата при някои не толкова сериозни неразположения или да бъдат добро допълнение към основното лечение. Те могат също да помогнат за укрепване на имунната система и да са добра превенция за предотвратяване на някои заболявания.

Сушени смокини

Срещу суха кашлица, сухата кашлица често е остатъчно явление след настинка и е много трудна за лечение. В случая могат да помогнат сушените смокини – те помагат да се отървете от мъчителната кашлица и връщат руменината на бузите. Те повишават нивото на желязото в кръвта.

Диуретичните свойства на смокините имат благоприятен ефект върху бъбреците. Калций, фосфор, йод, калий, бром, манган, сяра, витамини A, C, B1, B2 са част от смокините. Те помагат за по-доброто храносмилане. В случай на венозна недостатъчност смокините намаляват съсирването на кръвта, предотвратява развитието на хипертония и успокоява твърде честото сърцебиене.

Сушени кайсии

Този сушен плод също има добър ефект върху кръвоносната система. Вещества, които са част от сушени кайсии, разширяват и почистват кръвоносните съдове. Магнезият, съдържащ се в тях, облекчава спазмите на стените на кръвоносните съдове. Подобряват състоянието на цялото тяло – доброто кръвообращение прави чудеса. Състоянието на бъбреците и сърцето се подобрява, храненето на мозъка се подобрява, паметта се подобрява.


Поради голямото количество магнезий сушените кайсии могат да заменят скъпите препарати, които често се предписват на бременни жени. Не по-лошо от лекарствата, те помагат за преодоляване на стреса и повишава нивото на хемоглобина в кръвта.

Стафиди

Изсушеното грозде поради своя състав ще ви помогне да успокоите нервите си. Те са отлично средство при раздразнителност, но хората със склонност към наддаване на тегло трябва да внимават със стафидите поради голямото съдържание на захар в тях. Те имат много хранителни вещества – калий, който е в състояние да удължи младостта на тялото, да активира регенерацията на тъканите и да укрепи сърдечно-съдовата система. За хора, страдащи от анемия, стафидите също ще бъдат спасение.

Сушени сини сливи

Този плод има много фибри, органични киселини и полезни микроелементи. Това помага на сливите да се борят със запека, да подобрят метаболизма, чревната функция и нормализират кръвното налягане. Също така е добре за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Имат способността да изтеглят възпалението от венците и кожата.

Сушен ананас

Сушеният ананас запазва своите полезни свойства и помага за поддържане на тонуса, преодоляване на наднорменото тегло и дори удължаване на младостта поради съдържанието на калий и мед в неговия състав. Рядкото вещество бромелаин, съдържащо се в ананаса, е цял комплекс от растителни ензими. Подобрява храносмилането и се бори с възпалителните процеси.

Сушени череши

Черешата ще донесе най-голяма полза на жителите на мегаполисите, защото перфектно премахва химикалите от тялото. Всичко това се дължи на голямото количество пектин, което спомага за свързването на вредните химични съединения и отстраняването им от тялото, без да попадат в кръвта. В допълнение, сушената череша е отличен антисептик и отхрачващо средство. Тези, които страдат от спазми, също е полезно редовно да ядат череши. Те съдържат добра комбинация от такива микроелементи като калий, магнезий, витамини А, С, РР и органични киселини.
Добре е обаче първо да се консултирате с лекар за вашето състояние. Не се лекувайте самостоятелно с помощта на сушените плодове, особено ако състоянието ви не се подобрява или не сте сигурни какво го причинява.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *