Храните, които свиват разширения стомах

Когато човек е свикнал да се храни обилно, е особено трудно да премине към умерен и здравословен хранителен режим. Една от причините е т. нар. „разширен стомах“ – той води до трудно засищане и постоянно чувство на глад. 

Как да предотвратим разширяването на стомаха

  • Най-сигурният начин е да ставаме от масата, преди да сме се заситили напълно. 
  • Обикновено започваме да се засищаме не по-рано от 20 минути след началото на храненето, затова е важно да се храним бавно. 
  • Добре е да се храним често, поне 4 пъти на ден, с малки порции. Важно е да не стоим гладни дълго през деня, тъй като това води до преяждане.

Как да свием разширения стомах

Обемът на стомаха, който варира в зависимост от теглото, възрастта, пола и други фактори, е около два допрени юмрука – от 500 до 1000 мл. Този размер може да се разшири до 4 пъти. В най-сериозните случаи на разширен стомах идва на помощ хирургическата намеса. Но с повече търпение стомахът може да се свие и по естествен път. 

Честото хранене и

пиенето на достатъчно вода помагат за справяне с постоянното чувство на глад.

Водата се пие половин час преди хранене. По време на хранене не трябва да се приемат течности. Те допълнително разширяват стомаха.

Ето няколко храни или добавки, които помагат за справяне с непрекъснатия глад:

1. Ленено семе – по една чаена лъжичка преди хранене. Набъбва в стомаха, намалява апетита.

2. Водорасли ламинария – по една супена лъжица, със сходен, но още по-силен ефект. 

3. Продукти, богати на целулоза– зърнени и бобови храни, плодове, листни зеленчуци, моркови, цвекло и други. Те засищат, без да носят излишни калории. 

Дъвчете бавно. Специалистите съветват всяка хапка да се сдъвква не по-малко от 40 пъти, докато не се превърне в еднородна каша. Така храната се усвоява най-добре от организма и допринася за по-ефективна работа на цялата храносмилателна система.

Следващото упражнение е много полезно за укрепване на коремната мускулатура: 
Застанете прави и вдишайте дълбоко. След това издишайте и „глътнете“ корема колкото можете повече. Задръжте така няколко секунди и се върнете към нормалното дишане. Правете по 5-10 повторения няколко пъти на ден, най-добре сутрин преди закуска. 

Източници: framar.bg

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *