ЧЕРВЕНА ЛЕЩА

Червената леща е особено популярна в арабските страни. Тя е национална храна в Индия, Китай, Турция и Русия. Червената леща се отличава със сладък вкус и е богата на протеини и желязо. При подлагане на термична обработка, този сорт променя цвета си към златистожълт. Всъщност, люспите на червената леща са кафяви. Те, обаче се премахват, преди да е достигнала до потребителите и затова зърната остават червени.

Полезни свойства на червената леща

  • Червената леща е белена, което я прави много бърза за готвене – вари се по-кратко от кафявата и още по-лесно се преработва от храносмилателната система. Това е едно от главните й предимства;
  • Снабдява организма с достатъчно енергия заради растителните белтъчини;
  • Регулира нивата на кръвната захар, подходяща храна за диабетици;
  • Съдържа много висок процент белтъчини (почти колкото тези в най-качествените меса), но нищожно количество мазнини
  • Около чаша от нея ни предоставя приблизително 30% от препоръчителния ни дневен прием на фибри, благодарение на които се чувстваме сити за по-дълго време. Големите количества фибри също така са отлично допълнение към борбата с високия холестерол
  • Отново чаша от този сорт се равнява само на около 340 калории, но пък ни осигурява над 40% от дневната ни дажба протеини – това я прави подходяща за хора, желаещи да контролират теглото си.

Внимание:

Като всяка храна, с тази също не бива да прекалявате, тъй като е възможно да проявите алергична реакция или да обострите подаграта си, поради факта, че лещата съдържа пурини. Макар и доказано, че растителните пурини са далеч по-безобидни от тези в месото и рибата, ограничете приема на леща, ако имате проблем с тези вещества.

Как да я приготвяме:

Червената леща е перфектна за направата на лещени кюфтенца. Може да я съчетаете с булгур на салата или пък да си направите крем супа от нея. Пробвайте да я сготвите на яхния с повече домати и кайма. Подходящи подправки – кимионът и кориандърът. Рецептите са много, а вкусното похапване ви е гарантирано. Ще останете сити, без да ви е тежко и най-важното – ще се заредите с полезни вещества.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *