Често задавани фитнес въпроси

, , ,
1. Тренировката ме отегчава и е скучна за мен. Как да я променя за да стане интересна и продуктивна?
Отговорът се крие в промяната. Експериментирайте с различни упражнения докато откриете няколко добри за всяка мускулна група. Когато тренирате, използвайте 2-3 от тях. Не се страхувайте да сменяте използваните упражнения. Например ако тренирате гърдите с избутване на щанга от наклон, избутване на щанга от обратен наклон, разтваряне на ръцете с дъмбели, първоначално можете просто да смените последователността на тези упражнения. Можете да промените броя на повторенията, скоростта на повторенията, темпото на тренировката, да си дадете един допълнителен почивен дан, да промените използваните тежести. Прилагайте толкова варианти, колкото е възможно и изненадвайте вашите мускули с все повече нови неща.

2. Чувал съм противоположни становища относно аеробната тренировка. Какво трябва да правя?

Първо да започнем с вашите цели. Ако вие тренирате спорт, при който издръжливостта има предимство /маратон, бокс/ трябва да отделите повече време на аеробните занимания. Ако желаете да натрупате мускулна маса и значителен мускулен обем, но същевременно да запазите тясна талия и добре оформена коремна преса, придържайте се към 20-30 минути аеробна тренировка 3 пъти седмично.
При положение, че вдигате достатъчно тежко, тренирате интензивно, почивате не по-дълго от 45 сек. между сериите /по-големи почивки са възможни при тежките базови упражнения, натоварващи групи мускули/ и се храните правилно, посочената по-горе аеробна програма ще работи добре.

3.   С моя бюджет мога да си позволя само някои специализирани препарати. Кои ще ми препоръчате?

Първата препоръка е да увеличите доходите си. Вече сериозно ви препоръчвам като първа стъпка набавянето на поливитамини и минерални соли, които се приемат след закуска и след вечеря. За предпочитане е те да не се надяват от аптеките, а от специализираните фирми за спортни продукти, тъй като изискванията на спортистите са неколкократно по-високи от тези на обикновения човек.
Следващото нещо, което ще ви препоръчам, е висококачествен протеин на прах, получен от млечни или яйчни източници. Растящите мускули изискват допълнително количество протеин, затова вие трябва да им го осигурите.
Трето, препоръчвам Креатин монохидрат, чието редовно използване спомага за повишаване на енергията, което от своя страна води до възможността да тренирате по-здраво, до увеличена интензивност и по-добри резултати.

4.   Кое е по-важно за тренировката, големите тежести или интензивността?

Според Главната квартира на Уидър в Уудланд Хилс в Калифорния трите основни елемента на тренировката са:
– формата. За да изградите максимални размери и сила с минимален риск от травми, отличната форма на изпълнение на упражненията кара мускулите да работят по-тежко  и  ги форсира да отговарят на това с растеж на обем. –  Интензивност. Доста хора поставят на второ  място големите тежести. Преди тях обаче, вие трябва да увеличите тренировъчната си  интензивност по няколко начина. Интензивността е степен, до която вие карате мускулите да работят. Тук няма никакъв секрет.  Ако  повишите тренировъчната си  интензивност, вие автоматично ще повишите резултатите.
–    Големи тежести. Къде можете да намерите културисти, желаещи сериозни резултати без тях!? Културизмът е базиран  на прогресивно увеличаващото се натоварване,   което   значи увеличаване на повдиганите тежести. Погледнете мускулите си сега. Вие няма да станете по-голям без да придадете интензивност към тренировката си и един от начините за това е като увеличите тежестите.

5. Някои момчета в залата вземат стероиди. Какви са рисковете от това?

Когато стане въпрос за стероиди, доста хора виждат като резултат само големите мускули. Закупуването на стероиди крие в себе си много опасности. На пазара има много фалшификати, а някои от ампулите съдържат затворено в тях слънчогледово масло. Стероидите рушат истинския бодибилдинг. Повечето хора се занимават със спорт, за да бъдат здрави, да изглеждат добре и да се чудстват добре. Стероидите не са пътят към тези неща. За да ги постигнете, вие не се нуждаете от тях.

6. Искам да покача мускулна маса. Как трябва да се храня?

Изяжте един кит! Вече сериозно, големите мускули се нуждаят от протеин. Колко? Приблизително около 1.4 до 2.5 гр протеин на кг тегло. За повечето хора поглъщането на такова   количество   протеин би се оказало трудно. Затова са направени висококачествените протеини на прах. Те представляват концентриран вид на естествените храни, не са допинг и приемането им е безвредно. Основното ви хранене би следвало да съдържа храни като яйчни белтъци, нетлъсто телешко месо, месо от пиле или пуйка без кожа, риба и обезмаслени млечни продукти, всички богати на белтъчини.
Качеството на приеманите въглехидрати също е важно. Те не само осигуряват енергията, но и биха спестили протеини, които изгарят, за да доставят енергия. Най-добрите източници на въглехидрати са ориза, зърнените храни, лещата, фасула, плодовете, пресните зеленчуци.
Хранете се 4-5 пъти дневно! Приемайте достатъчно течности и спете достатъчно!
За повече информация или лична програма, заповядайте във ФИТНЕС КУЛТ – ВАРНА.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *