Яж, моли се и обичай, бъди Алфа! Как да постигаш вътрешен покой в стресираното ежедневие

,

Как да постигаш вътрешен покой в стресираното ежедневие

През цялото денонощие честотата на мозъчните ни вълни се мени постоянно – от делта в бета, от бета в алфа… Ако тези смени са плавни, животът ни изглежда по-малко стресиращ и нашето здраве и продуктивност са по-добри.

Алфа състоянието се усеща като спокойствие и бодрост, но без крайностите на еуфорията. Изпитваме го по време на медитация или когато се занимаваме с нещо много приятно.

В състояние Алфа сме най-продуктивни, защото се чувстваме будни и свежи, и едновременно с това релаксирани. В състояние Алфа се чувстваме спокойни.

Представи си следното…

Спиш дълбоко. Намираш се на делта вълни и тялото и съзнанието ти си почиват. Освободено, съзнанието ти позволява да сънуваш, да си играеш с различни идеи, да усвояваш информацията от деня и да изследваш радости и болки свободно и творчески.

Ненадейно будилникът звъни. Сърдечната ти дейност се учестява, покачват се адреналинът и кръвното налягане. След секунди си буден и нахлуваш в деня – бета състояние.

За да се приспособиш, бързо поглъщаш чаша кафе, а вероятно и похапваш нещо сладко. Така добавяш към мигновеното бета състояние „кофеинова и захарна бомба“. Вече се чувстваш „напомпан“ и „готов“, но нервната ти система е в състояние на стрес.

Сблъскваш се с високото напрежение на модерния градски живот. А 15 часа по-късно се скриваш в леглото, без да си имал миг покой през деня.

С времето това шоково превключване от състояние на дълбока отмора (делта) към състояние на стрес (бета), неминуемо повлиява здравословното състояние и самочувствието:

  • Сънят не те тонизира както преди
  • Ставаш по-податлив на автоимунен дефицит – като алергии и повтарящи се вирусни атаки.
  • Да живееш постоянно на бета-вълни може да доведе до проблеми с кръвното налягане.
  • Съзнанието ти никога не си почива истински, затова се чувстваш по-уморен и по-трудно вземаш конструктивни решения.

Алфа състоянието се усеща като спокойствие и бодрост, но без крайностите на еуфорията.

Да се включиш в алфа-потока

Някои хора имат дарбата да произвеждат повече алфа вълни – случва им се по-често и по-лесно. Но повечето хора се поддават лесно на съвременния стрес и имат нужда от допълнителен стимул.

Ако искаме да живеем по-добре и по-дълго, нека потърсим начин да предоставяме на мозъка си възможност да произвежда по-често алфа-вълни през деня. А това става, когато мозъкът ни осигурява повече серотонин и допамин – хормоните на чувството за щастие.

Ето три изпитани стъпки:

МУЗИКА

Слушайте малко музика, вместо поредните новини или поредния екшън. Мелодичната музика на класическите инструменти и звуците на природата са най-благотворни за преминаването на мозъка в алфа-честота. Не забравяйте, че понякога тишината е най-хубавата музика за душата.

ХРАНА

Яжте умерено истински шоколад. Пийте смарагдовозелен чай Матча. Качественият зелен чай e растението, което съдържа аминокиселината L-Theanine в най-големи количества в природата. L-theanine помага на мозъка да произвежда хормоните на щастието допамин и серотонин, а в допълнение поддържа здраво сърцето.

ЛЮБОВ 

Обичайте се по-често с човека до себе си и го дарявайте с разбиране. Споделената любов е мощен активатор на алфа мозъчни вълни!

​Яж, моли се и обичай – бъди Алфа!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *