Какво се случва с излишната храна?

,

Губим около 20-25% от цялата храна, закупена за дома. Пропиляването на толкова много храна има големи последици за нашето здраве и за здравето на другите, включително здравето на планетата.

Отидете до хранителния магазин и купете 5 торби с хранителни стоки. След като се приберете, вземете едната от чантите и директно я изхвърлете в боклукa.

Ъмм … какво?

Да, ние губим около 20-25% от цялата храна, която купуваме.

„Съществува будистка концепция, известна като mottainai, която насърчава … да бъдем благодарни за ресурсите, които имаме, да ги уважаваме и да ги използваме с внимание. Освен това ни призовава да не губим. “ –Нобеловият лауреат Уангари Маатай

Какво представляват хранителните отпадъци?

В развития свят храната се третира като стока за еднократна употреба. Въпреки че никой от нас не смята, че директното унищожаване на тропическа гора е добра идея, изхвърлянето на храна допринася точно за това. Ако проспериращите държави не губят толкова много храна, бихме могли да облекчим натиска върху останалата естествена екосиста в света.

Загубите на храна възникват заради системата в която живеем

Хранителните отпадъци на човек нарастват с 50% от 1974 г. Това са 1400 калории храна, изхвърлени от човека всеки ден.

Само във Великобритания всяка година се създават около 20 милиона тона хранителни отпадъци.

Други хора са гладни

Парадоксът е, че несигурността за достъпа до храна в световен мащаб е висока, като близо 1 милиард души са гладни. Цените на храните продължават да растат в много региони и дори в богатата Северна Америка има рекорден брой потребители на хранителни банки.

Хранителните отпадъци са излишни

40-50% от цялата прибрана реколтата, никога не се изяжда. Тя може да бъде повреден по време на транспортиране, изхвърлена поради външния и вид, да не се продаде в магазина или да не се изяде у дома и да се развали. Ако някои храни нямат определен вид – включително размер, форма и цвят, те се изхвърлят. Така че една напълно добра ябълка може да бъде изхвърлена, защото има малко петно ​​върху нея.

Следва галерия от снимки на хранителни отпадъци от The Guardian. Останет до края на статията за обобщение и препоръки.

Тристрам Стюарт с големи торби пикантна супа от домати и босилек, изхвърлени от  веригата за бързо хранен, 4 дни преди изтичане на срока и за годност.

нимка: Анди Хол

 

Съдържанието на кош пред  магазин.

Снимка: Тристрам Стюарт

Реколта от спанак, отхвърлена от търговец на дребно, защото сред него е имало малко трева, оставен е да изгние на полето в Норфолк.

Снимка: Лора Йейтс

Хиляди несъвършени банани лежат в дренажна канавка, изхвърлена от United Fruit, в Рио Естрела, Коста Рика.

Снимка: Гари Брааш / Корбис

Купчина компостирани странични продукти от домашни птици, узряващи до поле за паша на говеда. Един бик пасе точно до купчината.

Снимка: предоставено от Робърт Перси

Картофи, отхвърлени по козметични причини във ферма за картофи в Кент.

Снимка: Тристрам Стюарт

Супи и сандвичи, изхвърлени от сандвич веригата Eat в Holborn, Лондон.

Снимка: Анди Хол


 

Съдържанието на кошчетата на магазин за биологични плодове и зеленчуци в Съсекс. Снимка: Тристрам Стюарт

 

Съдържанието на кош пред магазин, включващо: 86 малки хлебчета, 12 хляба, 248 коктейлни колбаси, 42 сандвича, 30 праскови, 36 портокала, 117 домата, един пъпеш, един карфиол, девет лимона, шест рула колбаси , шест пайове със свинско месо, 11 закуски със сирене, 10 кроасана, 45 тубички чипс, четири кофички кисело мляко, четири литра прясно мляко, 18 шотландски палачинки, една шоколадова торта, една торта тофи,  седем соса и една опаковка шоколадови бонбони.

Снимка: Тристрам Стюарт

 

Три еднакви салати, откъснати едновременно и съхранявани в продължение на десет дни, отляво надясно 1) при стайна температура 2) в хладилника и 3) в чаша вода като цвете. Снимка: Тристрам Стюарт

 

Излишни домати, изхвърлени върху земеделска земя в Тенерифе.

Снимка: Сали А. Морган / Екосцен / Корбис

 

Нежелана риба, изхвърлена от промишлен траулер.

Снимка: Lionel Flageul

Marks & Spencer изисква доставчикът на сандвичи, Hain Celestial Group, да изхвърля четири филийки от всеки хляб: кората и първата филия в двата края.

Снимка: Саймън Ингълторп

 

Тази практика означава, че 13 000 филийки пресен хляб се изхвърлят всеки ден само от една фабрика.

Снимка: Саймън Ингълторп

 

Съдържание на кош на супермаркет Marks & Spencer в централен Лондон,бхрани напръскани със синя боя.

Снимка: Филип Бърч

 

Селекция от пресни продукти от кошчетата за боклук в Англия.

Снимка: Тристрам Стюарт

 

Плакат от първата световна война на американската администрация по храните.

Снимка: LLC / Corbis

 

Обобщение и препоръки

Когато се справим с прекомерното предлагане на храна, ние също можем да помогнем за облекчаване на затлъстяването и натоварването на околната среда. Ето начини, по които можете да се включите и да помогнете за намаляване на хранителните отпадъци.

 Разберете източника на вашите хранителни отпадъци: Съхранявате ли твърде много храна наоколо, която се разваля? Трябва ли просто да купувате по-малко? Може би този гигантски „насипен пакет“ не е толкова страхотна покупка, ако всъщност не го консумирате.

 Разгледайте възможностите за повторна употреба: Можете ли да готвите увехнали плодове или зеленчуци? (Почернелите банани са идеални за бананов хляб например.) Можете ли да приготвите яхния с остатъците от картофи? Можете ли да дадете остатъците на животни? Можете ли да дарите остатъците на хранителни банки или бездомници?

 Помислете за компостиране:  Това е естествен екзотермичен процес, представляващ контролирано разграждане на органични отпадъци. Поинтересувайте се за по-екологично чисти начини за изхвърляне.

 Използвайте списък за пазаруване: Разберете от какво всъщност имате нужда у дома.  Купете малък хляб или купете голям но замразете това, което не използвате веднага. Яжте и кора – това е 10% от питката или хляба. Не белете зеленчуците, освен ако обелката не е подходяща за консумация. Отнасяйте се скептично към датите „най-добро до“ и „използвайте преди“: Доверете се на вашата добра преценка. Бъдете интелигентни с консумацията на месо – купувайте от устойчиви ферми. Уверете се, че хладилникът ви е между 2-4 C.

 Родители: Научете децата си на уважение към храната и довършване на храненето. Сервирайте това, което всъщност планирате да ядете.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *