10 вида мед и за какво е полезен всеки един от тях

,

Непрекъснато се говори колко полезен е медът, особено когато времето застудее и дойде сезюонът на настинките. Но за кой точно мед става дума? Знаете ли колко вида мед има? А знаете ли, че всеки от тях има различни лечебни свойства?

Медът, събран от различни растения, се различава както по аромата и вкуса си, така и по своя химичен състав. 

Лечебните и хранителните свойства на меда до голяма степен се определят от вида на медоносното растение, от което пчелите са събрали нектара и от условията, при които е съхраняван.
В зависимост от вида и броя на растенията, от които пчелите са събирали нектар, медът бива монофлорен (от цветовете на едно растение) и полифлорен (многоцветен, т.е. от много видове растения).

Ето кои са най-често срещаните видове мед:

Акациев мед


Има чудесно антисептично действие. Употребява се и при безсъние, стомашно-чревни заболявания, успокоява кашлицата. Смята се за един от най-качествените видове мед, кристализира се много бавно, заради което е и един от най-предпочитаните. Цветът му е светъл, прозрачен, сладък и с характерния за акацията аромат.

Липов мед


Съдържа ефирни масла, а техният състав е фарнезол, който придава характерния аромат. Действа успокояващо върху нервната система и антисептично, което определя и лекарствената сила на липовия мед. Той помага при кашлица и безсъние и подпомага лечението на бронхит.

Манов мед


Получава се от сладката течност (мана), отделяна от листата и от други части на широколистните дървета като дъба и вече споменатата липа. Има твърде специфична миризма и кисел вкус, но е достатъчно богат на аминокиселини и минерални вещества. Използва се най-вече при простудни заболявания на горните дихателни пътища, различни алергии и анемия.

Слънчогледов мед


Има светлокехлибарен цвят със златист оттенък. Действа положително при спазми в бронхите и при стомашно-чревни колики.

Мед от рапица


Той се получава от нектара на етеричното растение рапица. Има бял, понякога бледожълт цвят, приятен аромат и сладък вкус.

Ментов мед


Цветовете на ментата (както на дивата, така и на култивираната) съдържат ментолово масло. То има болкоуспокояващ ефект, кръвоспиращо действие, облекчава храносмилането, намалява спазмите на храносмилателния канал. Има също така общ тонизиращ ефект, жлъчогонно действие, може да се приема и като укрепващо организма антисептично средство. Има тъмножълт цвят, силен ментов аромат и приятен сладък вкус.

Лавандулов мед


Той има златист цвят, сладък вкус и приятен аромат. Има противомикробно, спазмолитично и слабо успокояващо действие. Препоръчва се при стомашно-чревни колики, мигрена, неврастения и други.

Мед от магарешки бодил


Един много интересен вид пчелен мед, който много рядко се среща в чист вид. Мед от магарешки бодил се препоръчва при високо кръвно налягане и аритмия. Най-ценното качество на този вид пчелен мед е противомикробното му действие.

Детелинов мед


Както цветът на това растение, така и медът, произвеждан от него, съдържа флавоноиди, ефирно масло, вещества с фенолов произход. Има пикочогонно действие, облекчава отхрачването, помага при разстройство, укрепва и подобрява функциите на белите дробове. От червената детелина има червено-жълт цвят, а от бялата — млечнобял.

Плодов мед


Събира се през пролетта от нектара на цъфналите плодови насаждения. Докато е пресен има жълто-червен цвят, а след като се кристализира, цветът му е светложълт. Бива сладък, хранителен и е един от най-приятните на вкус. Съдържа значително по-голяма количество фруктоза. Действа благоприятно на нервната и храносмилателната система. Има силно лечебно и профилактично действие

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *