14 неща, за които не си струва да се извинявате

,

1.  Не сте длъжни да се извинявате на този, който не ви обича

Напротив, радвайте се, че сте способни на любов. На света има страшно много хора, които се страхуват да обичат,. Затова те се отказват напълно от този шанс. Няма значение кого обичате и дали ви отговоря на чувствата. Важното е, че умеете да обичате.

2. Не сте длъжни да се извинявате за отказите си. Никога!

Уважението на личните граници е израз на самоуважение. Ако зад отказа ви стои решителност или принципи, уважавайте ги. Умението да казва с достойнство „не” е отличителна черта на истинския лидер.

3. Никога не се извинявайте, че сте верни на мечтите си

Животът, изживян със съжаление, е празен. Никога не се извинявайте, че имате мечти, към които се стремите, и те ви карат да се чувствате живи.

4. Не сте длъжни да се извинявате, че отделяте време за себе си

Никога няма да станете успешни и щастливи, ако не мислите и за себе си. Не пренебрегвайте своите нужди и потребности и отделяйте време за това, което ви прави щастливи или пък ви кара да се почувствате добре.

5. Не бива да се извинявате за собствените си приоритети

Никога и на никого не позволявайте да ви накара да се чувствате виновни за това как подреждате личните си приоритети. Ако нещо е важно за вас, значи то наистина е важно. Хората, които ви ценят, винаги ще уважават вашия избор.

6. Не сте длъжни да се извинявате за приключването на мъчителни отношения

Не съжалявайте и не показвайте съжаление, че се разделяте с хора, които са ви причинили дискомфорт или болка. Ако осъзнавате, че отношенията с някого са станали сложни, мъчителни и това ви пречи, правите огромна крачка напред.

7. Никога не се извинявайте за своите несъвършенства

Несъвършенствата и недостатъците също са част от уникалността на всяка човешка личност. Приемайте ги с любов. 

8. Не дължите извинения за твърдата си позиция

Никога не се извинявайте, докато защитавате своите ценности, морал, етика, религиозни или духовни убеждения. Лидерите не търсят прошка за своите мисли и действия, защото ги смятат за правилни.

9. Не трябва да се извинявате, че не знаете нещо

Постоянният стремеж към знания тренира мозъка. Не се извинявайте, че нещо не знаете, а използвайте всяка възможност да получавате нови знания. Умението да се признае незнание е признак както на сила, така и на скромност.

10. Никога не бива да се извинявате, че възлагате големи надежди на някого

Никога не искайте прошка, че очаквате от другите това, което очаквате и от себе си. Големите надежди, възлагани на някого, означават, че мислите само най-доброто на този човек.

11. Не сте длъжни да се извинявате, че харчите пари за себе си

И не изпитвайте угризения, че сте се поглезили с някоя по-скъпа покупка. Когато го правите, повишавате самооценката си. Щастливите и успешните хора добре знаят колко са важни собствените им желания, за да е пълноценен животът им.

12. Никога не трябва да се извинявате заради друг човек

Всеки отговаря сам за постъпките и поведението си. Не е нужно да се извинявате за стореното от друг, дори и ако то непосредствено ви въвлича или засяга.

13. Не бива да се извинявате, че сте се забавили да отговорите

Успешните хора знаят, че подреждането на приоритетите понякога предполага да се отложи незабавната реакция на телефонно позвъняване или електронна поща.

14. Никога не  се извинявйте за изречена от вас истина

Силните хора изричат истините. Не се извинявайте, че сте силен човек. Дори и тази истина да е болезнена, по-добре е да си останете честен човек. Не изневерявайте на себе си и не се тревожете какво ще си помислят другите. Прекалените извинения или съжаления, без реална причина бавно, но сигурно понижават самооценката ви. Запазете ги за случаите, когато наистина не сте прави или пък сте допуснали грешка.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *