20 правила за по-добър етикет #3

Добри маниери и технологии

#1 Хората са по-важни от технологиите! Не поставяйте смартфона на масата на обществени места. Постъпвайки така, показвате, колко важна роля играе във вашия живот телефона и колко неинтересно ви е случващото се наоколо. В краен случай, ако чакате важно телефонно обаждане, извадете телефона, но го поставете на масата с екрана надолу.

#2 На обаждане е добре да отговаряте след втори или трети сигнал свободно, за да може този, който ви търси да успее да се съсредоточи. Ако не са ви отговорили след петия сигнал свободно, затворете.

#3 Ако по време на разговора връзката прекъсне, да позвъни отново трябва инициатора на разговора.

#4 Казвайте пълното си име, ако звъните от непознат номер.
84
Да съобщаваме за важни събития със СМС е неприлично и незряло.

#5 Предупреждавайте за видео обаждане с текстово съобщение. Не поставяйте нито себе си нито събеседника в неловко положение.

#6 По време на видеообаждане общувайте с човека, вместо да се любувате на собственото си изображение в ъгъла на екрана. Камерата не е огледалото в банята.

#7 Не пренебрегвайте темата при изпращане на email. Тя трябва да показва същността и по този начин да спести време на събеседника.

#8 Потвърждавайте получаването на важни писма, ако ще ви е необходимо време, за да отговорите. Практика, която и ние практикуваме в кореспонденцията си – така печелим време, а отсрещната страна се чувства спокойна, че сме отговорили на писмото.

#9 Да използвате тежки прикачени файлове в писмата си е все едно да пътешествате с огромен багаж. Не е удобно нито за вас нито за този, който ги получава.

#10 Винаги съблюдавайте конфиденциалност. Не четете чужди писма, не гледайте в монитора, когато някой пише в чата, обръщайте се, когато човек въвежда паролата си.

#11 Общуването в месинджъра може да е синхронно и асинхронно. По-често обмяната на съобщения е мигновена. Но не трябва да се обиждате, ако съобщенията идват “със закъснение”. Вероятно човекът просто е зает.

#12 Използването на CapsLock (големи букви) се приравнява с критиката или с крещенето. Избягвайте го.

#13 Не злоупотребявайте с бутона “Изпрати”. Разделяйки дългото съобщение на парчета, само усложняваме взаиморазбирането. Човек може да реши, че мисълта е приключила и да започне да отговаря. Ако той прави така, както и вие – постоянно натискайки Enter, ще загубите нишката от многото писма.

#14 Ако по време на беседа събеседникът стане в режим offline, това не е повод за обида.

#15 Ако се “натрапвате” на някои с цел сприятеляване в социалната мрежа, напишете му кой сте и защо искате да ви добави.

#16 Не публикувайте на стената на приятел прекалено лични съобщения и снимки. Социалните мрежи не са място за проявяване на интимни чувства и изясняване на отношения. По-добре се разберете лично.

#17 Питайте за разрешение за публикуването на снимки на друг човек в социалната мрежа. Дори, ако това е много добър ваш приятел.

#18 Не злоупотребявайте с #хаштаговете.

#19 Контролирайте поканите и уведомленията, изпращани от ваше име в социалните мрежи. Не затрупвайте приятелите си със спам.

#20 Обръщайте се към хората така, както искате те да се обръщат към вас! Пазете достойнството и личното им пространство.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *