27 януари – 263 години от рождението на Моцарт и 7 факта които може би незнаете за него

Моцарт проявява забележителни способности от най-ранна възраст. Той притежава феноменален музикален слух, изключителна памет и блестящ изпълнителски, импровизаторски и композиторски дар. Автор е на 41 симфонии, 27 концерта за пиано и оркестър, 5 концерта за цигулка и оркестър, 9 концерта за духови инструменти и оркестър, камерна музика, клавирни творби, арии, серенади („Малка нощна музика“) и други. Собственият му каталог се води от 9 февруари 1789 г., като дотогава вече е написал около 450 творби.

1. Обичан от Бога

Моцарт всъщност е кръстен Йохан Хризостом Волфганг Теофил. Теофил на гръцки означава „обичан от Бога“, но Моцарт изглежда е предпочитал латинската версия и затова се представял с името Амадеус.

2. Женкар

Разказват, че шестгодишният Моцарт предложил брак на Мария Антоанета в двореца Шьонбрун. Бил очарован и от майка й. Бащата Леополд Моцарт пише в спомените си: „Волферл скочи в скута на императрицата (Мария Терезия), прегърна я през шията и порядъчно я нацелува.“

2. Фобия от флейта

Моцарт мразел флейти и не можел да понася звука им. Навярно най-известната си опера „Вълшебната флейта“ той написал по поръчка, при това твърде неохотно.

4. Гуляйджия

Моцарт бил голям любител на празненствата и често се забавлявал по цели нощи. Според слуховете композирал увертюрата на операта си „Дон Жуан“ с тежък махмурлук в деня на премиерата й. Много обичал да свири на пиано – за жалост често без пари.

5. Положителни вибрации

Говори се, че музиката на Моцарт била прекалено оптимистична. Облъчвани с нея, бебетата ставали по-умни, кравите започвали да дават повече мляко и дори растенията избуявали по-бързо. Това обаче все още не е научно доказано.

6. Вундеркинд

На 5 години Моцарт започва да композира. Само на 11 съчинява операта „Дългът към първата заповед“ съвместно с придворния музикант на Залцбург Антон Каетан Адлгасер и Михаел Хайдн. На 14 години слуша „Мизерере“ на Алегри в Сикстинската капела и след това възпроизвежда по памет пълния нотен текст. Копието на творбата е ревниво пазено от Ватикана.

7. Загадъчна смърт

На 5 декември 1791 г. в 1 часа през нощта Моцарт издъхва едва 35-годишен. В смъртния акт наред с диагнозата „остра милиарна треска“ пише още ревматизъм, сифилис, сърдечна недостатъчност или кръвопускане. Мнозина твърдят, че е бил отровен. Говори се, че малко преди смъртта си бил казал на жена си Констанце: „Сигурен съм, дали са ми отрова“. Според една теория неговият съперник  Антонио Салиери го отровил с живак. Учените подозират, че си навлякъл стафилококова инфекция, която била лекувана небрежно и това довело до полиорганна недостатъчност.

Източник : obekti.bg

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *