3 плода които да хапвате на воля всеки ден :)

ªНе е тайна за никого, че доброто здраве се крие в правилния режим на хранене. Плодовете са неизменна част от всяка здравословна диета.

Ето и кои са най-лековитите дарове на природата, които можете да похапвате на воля:

Кайсии

 

Малките оранжеви плодове, които се предлагат през летните месеци, са родом от Китай. Сладките кайсии са най-добрият и вкусен източник на витамин А, който е необходим за доброто зрение, здравето на кожата, слизестите обвивки и липсата на преждевременни бръчки. Само 300 грама на ден от този плод задоволява нуждите на организма от витамин А. Огромното количество калий пък прави тези плодове незаменими за профилактиката и лечението на сърдечно-съдовите заболявания и отоците. Сушените кайсии също се отличават с много ползи, въпреки високото си ниво на захар. Счита се, че смес, включваща 5 сушени кайсии, 1 смокиня и 1 сушена слива може да премахне болките в гърба. Продуктите се смилат добре и се консумират всяка вечер в посочените пропорции.

Смокини

 

Смокините са изключително полезни за здравето на сърцето. Освен това, този летен плод е с много високо съдържание на желязо – минералът, който спомага за създаването на червените кръвни клетки и предотвратяване на анемия. Сушените смокини са на върха на списъка на сушените плодове за фенолни нива на антиоксиданти. Плодовите антиоксиданти показват по-големи ползи за здравето на очите, отколкото растителните антиоксиданти, включително от морковите. Малини Богата на витамини, антиоксиданти и фибри, малината е вкусен плод с много здравословни ползи. Малините имат висока концентрация на елагова киселина, фенолни съединения, които предотвратяват рака, като прекратяват растежа на раковите клетки и образувания.

Боровинки

Научно доказан факт е, че на антоцианините – веществата, които придават синия цвят на боровинката, се дължи и антираковото въздействие на това плодче върху човешкия организъм. Те атакуват свободните радикали, които са първопричина за появата на ракови образувания. Боровинката съдържа вещества, които не позволяват на бактериите да се задържат върху стените на пикочния мехур. Ето защо, специалистите, а и не само те, препоръчват шепа боровинки всеки ден при съмнение за инфекция. Ако се колебаете какво да консумирате в междинното си хранене и сте разколебани между сладка вафла или солени бисквити, по-добре заложете на един съвсем обикновен плод. Ако пък е сред изброените, които са в изобилие през летния сезон, наистина ще дарите тялото си с количеството полезни съставки, от които се нуждае организмът ви.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *