30 правила за по-добър етикет #1

#1 При запознанство се представят първо: мъж на жена, по-младите по възраст и положение – на по-старите, дошлите по-късно – на присъстващите. При това човекът, на който представяте непознатия, се представя първи, а този, който представяте – втори. “Анна, запознай се – това е Константин”.

#2 Запознавайки хора е уместно да давате кратка “справка” за тях: “Това е моят приятел Николай, той е хирург”. Така ще покажете в какви отношения сте с всеки от събеседниците и ще предоставите тема за разговор във ваше отсъствие: “Значи вие сте лекар?”.

#3 Първи поздравяват: мъжът – жената, по-младите по възраст и положение – по-възрастните.

#4 Каквито и да сте – директор, академик, възрастна дама или ученик – влизайки в помещение поздравявате първи.

#5 Когато две двойки се срещат, първо се поздравяват дамите, след това мъжете приветстват дамите, а накрая мъжете се здрависват помежду си.

#6 Ръка за здрависване първо подава човекът, на който представят непознатия, т.е. жена – мъж, по-възрастен – по-млад и т.н. По правилата на деловия етикет първи винаги подава ръка ръководителят. Дори, ако подчиненият е жена.

#7 Ако са ни протегнали ръка за ръкостискане, а ние седим – трябва да станем.

#8 Преди ръкостискане джентълменът сваля ръкавицата. Жената не е длъжна да го прави.

#9 По време на ръкостискане не се пуши. Ако нямате възможност да хвърлите цигарата, е добре да се извините.

#10 Ако ръцете ви са заети, ръкостискането е неуместно. Поздравете човека с тежки чанти или с дете на ръце с усмивка и кимнете с глава, така ще избегнете неловкото положение.

#11 В тоалетната не се ръкостиска.

#12 Ръка в знак на приветствие целуват само на омъжени жени и само в помещение. На делови срещи и официални мероприятия да се целува ръка на жена не е прието.

#13 Целувайки ръка на жена, се наклонете, а не дърпайте ръката нагоре към себе си.

#14 Ако вървите с някого и вашият спътник поздрави непознат за вас човек, следва и вие да поздравите.

#15 На улицата мъжът трябва да върви от ляво на дамата. От дясно могат да вървят само военнослужещи, за да са готови да изпълнят военно приветствие.

#16 Слизайки по стълбите, мъжът върви с едно – две стъпала преди жената, а качвайки се – на едно – две стъпала по-назад.

#17 Какъвто и да сте, винаги придържайте вратата за идващите след вас.

#18 Никога не се обръщайте на възклицанието “Ей, ти!”.

#19 Никога не сочете с пръст човек.

#20 В разговор с едва познат човек не трябва да засягате лични теми: “Каква е заплатата ви?”, “Чух, че жена ви е болна?”, “Вярвате ли в Господ?”. Удачни теми за непринуден разговор са: спорт, време, кулинария, домашни животни, изкуство, наука, пътешествия и т.н.

#21 Стремете се да блеснете с ерудираност, но не прекалявайте. Фрази от рода на “О, това го знам отдавна”, “Намерихте с какво да ме удивите” и т.н. само ще отблъснат събеседника.
Етикет за поведение на обществени места


#22 Смях на висок тон, шумно общуване, натрапчиво разглеждане и обсъждане на хората на публично място е оскърбително.


#23 Винаги включвайте телефона си на вибрация или изключвайте звука му в театъра, библиотеката, киното, на лекции и т.н.


#24 В кулоарите използването на телефон е позволено. Но, ако ще говорте, трябва да се отдръпнте на 2-3 метра настрани, за да не пречите на разговора на приятелите си.


#25 Пушенето в присъствието на непушач трябва да се случва само с негово разрешение.


#26 Мъжът никога не носи дамската чанта.


#27 Дамата може да не сваля елегантните шапка и ръкавици в помещение, но не и ако ръкавиците и шапката са зимни.


#28 На огледалото в гардеробната дамата можете да погледнете на външния си вид и леко да пооправите прическата си. Но да се разресвате, да слагате червило, да закопчавате колана и да си дърпате чорапогащника е позволено само в тоалетната.


#29 Вървете към местата си в залата (опера, кино, театър) с лице към вече седналите. Мъжът върви първи.


#30 Ако в залата се настаняват две двойки, то дамите седят в центъра, а мъжете от двете им страни. В ложа дамите седят отпред, а зад тях мъжете.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *