4 Храни от природата, които заместват антибиотиците

1. Червени боровинки вместо антибиотици при инфекции на пикочния мехур.

Тезата, че пиенето на сок от червена боровинка помага при инфекции на пикочния мехур, е подкрепена от различни научни изследвания. През 2006 г. проучване на изследователи от Политехническия институт в Уорчестър показа, че червените боровинки и сокът от тях действително предотвратяват инфекции на пикочните пътища.

Те пречат на бактериите ешерихия коли да се задържат по стените на пикочния мехур, вследствие на което се получава инфекцията. При направените клинични изпитания с жени с такива заболявания се оказало, че дамите, които пият  по една чаша сок от червена боровинка дневно са по-малко податливи на рецидивиращи инфекции от тези, които са приемали полезните бактерии Lactobacillus, или пък нищо.

Червените боровинки са по-ефикасни за предпазване от инфекции, отколкото като средство за лечение. За профилактика се препоръчва една чаша сок от червена боровинка дневно. Сокът не бива да е подсладен, тъй като захарта подхранва развитието на бактериите.

2. Нар вместо антибиотик срещу инфекции при бъбречна недостатъчност.

Нарът е друг плод с мощно антибактериално действие. Антиоксидантните свойства на нара са отдавна доказани, но напоследък учените установиха, че той убива болестотворните бактерии. В изследване, публикувано в Международния журнал по микробиология, се посочва, че екстрактът от нар е ефективен срещу ешерихия коли, , бацилус цереус и стафилококи.

При клинично изпитване сред пациенти с бъбречна недостатъчност, поставени на хемодиализа, се оказало, че тези, които пият сок от нар три пъти седмично в продължение на една година, е по-малко вероятно да бъдат хоспитализирани заради инфекция. Дневната препоръчителна доза е чаша сок от нар дневно. Най-силни антибактериални свойства показва кората на нара. Тя трябва да се изсуши на слънце. Консумира се във вид на чай – на литър вода се слагат 4-5 от изсушените корички.

3. Медът е сред най-силните природни антибиотици.

Различни изследвания са показали, че медът е много мощен продукт в борбата с инфекциите по кожата и откритите рани. Направени са клинични изпитания сред работниците в златна мина в Южна Африка. Оказва се, че медът е също толкова ефикасен при лечение на повърхностни рани от охлузвания, колкото и конвенционалното фармацевтично лечение, при това много по-евтино. Допълнителни проучвания и изследвания показват, че медът помага за бързото заздравяване на рани, за облекчаване на болката и за намаляване на степента на инфекцията.

Медът е най-често се използва външно за лечение на изгаряния, язви, рани от залежаване, заразени рани или инфектирани с гъбички. При леки рани и изгаряния медът се нанася директно върху кожата и се покрива със стерилна превръзка. Марлята се смена веднъж или два пъти дневно. При по-сериозни наранявания се посъветвайте с вашия лекар как да използвате мед, за да подпомогнете процеса на оздравяване.

Заради антибактериалните си свойства, медът се препоръчва и за директна консумация – той повишава имунитета и помага в борбата с настинките, грипа и респираторните заболявания. Превантивно се препоръчва 1 супена лъжица три пъти дневно, а при остри състояние . веднъж на всеки час. Доказано е, че медът действа ефикасно и срещу хеликобактер пилори, или стомашна язва.

Смята се, че медът, произведен от пчели с достъп до диви цветя и растения, има по-силни лечебни свойства. Не се препоръчва да купувате мед от супермаркетите, тъй като той може да бъде замърсен с пестициди, или пък при производството му да е използван фруктозен сироп от царевица. Мед не трябва да се дава на деца на възраст до 2 г.

 

4. Салвия – природният антибиотик срещу салмонела, стафилокок и ешерихия коли.

Румънски учени през 2009 г. откриват, че растението салвия (Salvia apiana), познато още като градински чай, ефективно действа при салмонела, унищожава стафилококите и бактериите еширихия коли. Салвията е официално призната от здравната комисия в Германия и Американския департамент по селско скопанство като антибактериално средство, като USDA дори заявява, че растението е ефективно при лечение на болки в гърлото. Препоръчва се по една чаша чай от салвия дневно, приготвен от 1 чаена лъжичка сушени листа или 1 супена лъжица прясна салвия, запарени във вряща вода за 3-5 минути.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *