49 правила за по-добър етикет #2

#1 В залата не трябва да седите с наклонени един към друг глави. Дори ако сте влюбени.


#2 Оставете целувките, прегръдките и другите нежности за после. Не карайте седящите наоколо хора да гледат два спектакъла едновременно – на сцената и в залата.

#3 На изложба в никакъв случай не се опитвайте да пипате експонатите с ръце, ако това не е разрешено.

#4 Не се опитвайте да снимате тайно там, където това е забранено по правило.


Етикет в обществения транспорт

#5 Сядайки в такси, поздравете шофьора първи. Правилото не важи за транспорт като – автобус, трамвай и т.н.

#6 Място в метрото или автобуса отстъпват: мъжете на жените, по-младите на по-възрастните. Жена в транспорта не отстъпва място на мъж, дори, ако той е много по-стар от нея.

#7 Никога не заемайте специализираните места в обществения транспорт, освен ако не сте бременна жена или инвалид.

#8 Следете за положението на седалката и краката. Накланяйки облегалката назад и опъвайки краката напред ще пътувате комфортно, но не и вашите съседи по място.

#9 Старайте се в транспорта да не говорите по телефона. Едва ли на останалите хора са им интересни подробности от вашия личен живот. Възможно е да искат да подремнат или да почетат. Ако трябва да споделим нещо спешно, по – добре да изпратим SMS.

#10 По време на полет или пътуване с деца ги наглеждайте. Не им позволявайте да шумят, тичат в салона и да се закачат с останалите.

#11 Ако сте забелязали в метрото или автобуса свой приятел в час пик, просто му кимнете и се усмихнете. Не е добре да се бутате в тълпата, причинявайки неудобство на другите пътници, за да “пътувате заедно”.

#12 Мъжът излиза от обществения транспорт пръв, за да помогне на своята спътница да излезе и да вземе багажа.


На гости и на празници

#13 Никога не ходете на гости, без преди това да сте предупредили. А ако са ви посетили без предупреждение, можете да си позволите да сте по халат или ако сте дама с ролки за коса.

#14 Да отговаряме на покана за гостуване с “Кой още ще идва?” е невежливо.

#15 Посрещайки гости, не се оправдавайте: “Малко е неподредено, децата вечно разхвърлят всичко”. Пускайки човек в дома си, му гласувате доверие. Вашият гост е длъжен да уважи това и да приеме жилището ви такова, каквото е.

#16 След пристигане на гостите изключете телевизора и станете от компютъра.

#17 Посрещайки гости или ако сте на гости, не е културно да говорите по телефона повече от 2-5 минути.

#18 Поднасяйки на домакинята букет цветя, използвайте правилото: нечетно до дузина. Ако цветята са повече от 12, числото трябва да се дели на 6. 13 цветя не се подаряват.

#19 Не трябва да се подаряват на млади момичета цветя с тъмен оттенък. Идеален вариант в този случай е белоснежен букет с неразцъфнали пъпки. Нe е добра идея на по-възрастни дами да подарявате цветя, които вехнат. Защо да им напомняте, че младостта си отива?

#20 Ако някой е дошъл за първи път при вас, първо покажете на госта къде може да си измие ръцете и да се освежи, а след това го поканете в хола.

#21 Кога да започнете да се храните? Ако на масата има по-малко от 8 човека, ориентирайте се по домакинята/домакина. Когато той седне и вземе салфетката, може да пристъпвате към храненето.

#22 Домакинята не трябва през цялото време да тича до кухнята – за храната трябва да се погрижи предварително. Миенето на чиниите също може да почака.

#23 Ако сте поканени на обяд или на вечеря не трябва да закъснявате. Ако това все пак се случи трябва да звъннете и да предупредите домакините. На блок маса можете да дойдете по-късно от определения час и да си тръгнете по-рано от приключването на мероприятието.

#24 Ако на блок масата сервират шампанско или други студени напитки, то в началото на мероприятието, когато всички се поздравяват, дръжте чашата в лявата ръка. От чашата дланта ви може да стане студена и влажна, което не е желателно при ръкостискане.

#25 Ако по време на блок масата говорите с дама, а сервитьорите разнасят аперитив, първо се поинтересувайте какво предпочита дамата, а след това изберете напитка за себе си.

#26 Блок масите и коктейлните партита се организират на първо място с цел общуване. Не е красиво да стоите през цялото време до масата със закуски и да ядете.

#27 На тържествени събития мъжете като правило вдигат тост прави. Не е задължително жените също да се изправят.

#28 Ако си тръгвате по-рано от другите гости, трябва да си вземете довиждане само с домакините на срещата. В противен случай напускането ви може да послужи за останалите присъстващи като знак, че трябва всички да си тръгват.


В ресторанта и на масата

#29 Фразата “Каня ви” означава, че плащате вие. Ако звучи “Хайде да отидем на ресторант”, тогава всеки плаща сам за себе си. Но дори в този случай мъжът може да предложи на спътницата си да плати за нея.

#30 Съгласил се на среща с дама в кафе или ресторант, мъжът е длъжен да бъде по-рано там, за да успее да намери свободна маса.

#31 Ако в ресторанта има по едно меню на маса, мъжът го предлага на дамата, която на свой ред може да помоли спътника й да прочете менюто на глас. В голяма компания менюто за всички чете един.

#32 Да седнете при познат, седящ в кафе, в компанията нa непознат за вас човек е допустимо. Но не и в ресторант. Изключение – ако седящите ви молят.

#33 Не търсете сметката, докато партньорът все още се храни.

#34 На масата категорично не можете: да правите топчета от трохите хляб, да си играете с приборите, да навивате покривката, да си опъвате краката под масата.

#35 На масата можете да се подпрете само с китка. На дамите е позволено не за дълго да поставят на масата и лактите си.

#36 Салфетката се сгъва двойно със сгънатото към вас и се слага на коленете, а не се поставя като лигавник.

#37 Не е допустимо да използвате салфетката вместо носна кърпа.

#38 Ако е необходимо да станете от масата, салфетката се поставя на масата от ляво. Но в Европа, например я поставят на облегалката на стола. След приключване на обяда салфетката се поставя от дясно на чинията.

#39 Ако салфетката е паднала на земята, не следва да я вдигате сами. Това трябва да направи сервитьорът и да ни донесе нова.

#40 За да не посегнете случайно на хляба или виното на съседа, чинията за хляб се разполага от ляво, а напитките от дясно. Лесно е да се запомни: направете знака за ОК с двете си ръце, от ляво ще се получи буквата b (bread – хляб), а от дясно – d (drink – напитка).

#41 Разположението на приборите в чинията може да служи като сигнал за сервитьора: “Приключих с яденето, можете да отсервирате”, “Все още ям”, “Чакам следващото блюдо” и т.н.

#42 С ножа храната просто се разрязва, а не се слага в устата.

#43 Ако към блюдото сервират сос в отделна чинийка, е редно да слагате по малко в собствената си чиния. В никакъв случай не топете от общата.

#44 Нe топете в соса с хляб. Но ако не можете да се сдържите, добре е да си помогнете с вилица, а не с пръсти.

#45 Не е културно да избирате от чинията най-доброто. Взимайте парчето, което стои най-близо до вас.

#46 Не е културно да доливате от бутилката или графата само на себе си. Взимайки съда в ръце, първо предложете напитка на съседа си.

#47 Ако пиете напитка през сламка, не изсмуквайте всичко до последната капка. Шумът от това не е най-приятния звук за останалите.

#48 Чинийката не се взима в ръце, вдига се само чашката.

#49 Никога не използвайте нокътя на кутрето си в качеството му на клечка за зъби. И господа, умоляваме ви – не си пускайте дълъг нокът на кутрето!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *