5 съвета за хранене в началото на пролетта

Спортният лекар, експерт и диетолог Олег Иришкин дава няколко важни съвета пред medikforum.ru за храните, на които е добре да наблегнем в началото на пролетта:

Първи съвет: Храненето през периода действително трябва да е разнообразно, колкото е възможно.
Това се явява важно условие за профилактика на авитаминозата в началото на пролетта, казва специалистът. Той препоръчва употребата на всякакви достъпни плодове и зеленчуци, зърнени храни, растителни масла и продукти, богати на протеини.

Втори съвет: Набавяйте си достатъчно витамин D.
Той се изработва в човешкия организъм, но недостига на слънце си казва думата и у повечето хора в началото на пролетта се наблюдава дефицит. Експертът съветва да си го набавяте от хранителни продукти – той се съдържа най-много в сьомгата, херингата и черния дроб на риба треска.

Трети съвет: Набавяйте си достатъчно витамин С.
Според специалиста, продуктите, които го съдържат, трябва да бъдат основни за хранителния режим. Необходимо е да хапвате цитруси, чушки, зеле.

Четвърти съвет: Не преварявайте зеленчуците.
Диетологът подчертава, че растителните продукти, подлежащи на топлинна обработка, би трябвало да са приготвени ал дент, тоест до такава степен, че да са леко сурови. Интензивното готвене унищожава голяма част от витамините и другите ценни вещества.

Пети съвет: Яжте повече зърнени храни.
Те са наситени с витамини от група В, необходими за поддържането на нервната система и мозъка. Достатъчният им прием обезпечава по-добра защита от стрес и безсъние, които изпитват хората в началото на пролетта. Експертът съветва да наблегнете на нерафинирани зърнени храни: гречка, овес, лимец, киноа.  

Източник: Новите родители

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *