7 СЪВЕТА ЗА ЗДРАВ СТОМАХ

До съвсем скорошен етап в историята на медицината се е смятало, че всички бактерии са вредни. Общата представа на учените и хората за бактериите е била, че това са опасни микроорганизми, които причиняват болести, от които трябва да се пазим и с които активно да се борим посредством антибиотични средства.

Истината е, че в храносмилателната система на човек се намират близо 1000 различни вида микроорганизми – бактерии, дрожди, вируси, протозои, гъби и т.н. Правилното научно наименование на тези микроорганизми е „микробиота“.

Проучванията асоциират здравия чревен микробиот с по-ниска честота на рак, сърдечни и чернодробни заболявания, диабет, астма, депресия, колики, алергии и др.

Повечето от тези микроорганизми имат съществено значение за поддържане на нашето здраве и най-вече за храносмилането. Микробиотата участва активно в храносмилането, подпомага поддържането на добрата фигура и не на последно място – стимулира правилното функциониране на имунната систем.

Както микробиотата влияе върху храната, така и обратното – начинът на хранене оказва влияние върху баланса на микроорганизмите. Затова е от изключително значение да се приемат храни, която да подпомагат растежа и развитието на „добрите“ бактерии в организма.

СЪВЕТИ ЗА ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ

Храната, която приемаме ежедневно, храни не само нас, но и трилионите бактерии, които живеят в тялото ни. Затова трябва да подбираме храни, които допринасят за баланса на микроорганизмите и които осигуряват здрава микробиота.

Всеки човек е различен със своите индивидуални нужди, но има някои принципи за подобряване на  храносмилането, фигурата и като цяло общото здравословно състояние, които са универсални.

Най-общо казано чревният микробиот се счита за здрав тогава, когато има възможно най-голямо разнообразие от различни видове бактерии в него. Причината за това е, че всеки отделен бактериален щам има различни ползи за здравето. Диета, състояща се от по-разнообразни храни, спомага за създаването и поддържането на по-голямо разнообразие и на полезните чревни бактерии.

Няколко лесни съвета за здрава чревна флора:

1. ПОВИШЕН ПРИЕМ НА ЗЕЛЕНЧУЦИ, ПЛОДОВЕ, БОБОВИ РАСТЕНИЯ 

Плодовете и зеленчуците са най-добрите източници на хранителни вещества за полезните бактериите. Храната на бактериите се нарича пребиотик. Обикновено пребиотиците са несмилаеми хранителни елементи, които не се разграждат от организма, но попадайки в червата служат за храна на чревната микробиота. Плодовете и зеленчуците съдържат голямо количество фибри, които могат да се преработват от определени видове чревни бактерии, като по този начин се стимулира развитието им. Бобовите растения също също са богати на голямо количество фибри.

2. ПРИЕМАЙТЕ ПРОБИОТИЧНИ ХРАНИ

Под пробиотични храни се разбират храни като йогурт, кимчи, кефир. В тях се съдържат определени бактерии, които, попадайки в червата, се колонизират и спомагат за регулиране на баланса на чревната микробиота, както и възпрепятстват заселването на вредни и потенциално опасни бактерии.

Хората, които консумират редовно кисело мляко, имат доказано по-голямо количество от световно известните полезни бактерии от рода, наречен Lactobacillus. Освен това, при тези хора е установено значително по-ниско количеството на микроорганизмите  (род Enterobacteriaceae), които могат да причинят чревни заболявания, възпаления и хронични системни заболявания.

Приемът на пробиотични храни също подобрява симптомите на лактозна непоносимост.

3. ИЗБЯГВАЙТЕ СИЛНО ПРЕРАБОТЕНИТЕ ХРАНИ

Те често съдържат химични вещества, които или потискат развитието на полезните бактерии, или улесняват заселването и развитието на „лошите“ бактерии в тънкото и дебелото черво.

4. ИЗБЯГВАЙТЕ КОНСУМАЦИЯТА НА ПОДСЛАДИТЕЛИ

Изкуствените подсладители се използват като заместител на захарта. Те обаче доказано могат да повлияят негативно върху естествената чревна флора.

Установено е, че хората, които употребяват често подсладителят аспартам, имат увеличено количество на вредните бактерии от род Enterobacteriaceae и род Clostridium в гастроинтестиналния тракт. Това по-голямо количество на вредни бактерии от своя страна повишава риска от развитието на различни чревни заболявания

5. КОНСУМИРАЙТЕ ХРАНИ, БОГАТИ НА АНТИОКСИДАНТИ

Антиоксиданти като полифенолите (растителни компоненти) имат редица полезни ефекти върху организма, като намаляване на кръвното налягане, възпалението и оксидативния стрес. Можете да ги откриете в червеното вино, броколите, боровинките, ядките и др.

Нека зехтинът да бъде Вашата мазнина на избор, защото той също съдържа голямо количество полифеноли, известни със своето полезно и антиоксидантно действие.

6. ВКЛЮЧЕТЕ ПЪЛНОЗЪРНЕСТИ ХРАНИВ ДИЕТАТА СИ

Пълнозърнестите храни са много богати на фибри и неусвояеми въглехидрати, като например бета-глюкан. Те преминават през червата непроменени без да се усвояват и достигат дебелото черво, където се разграждат от микроорганизмите, подпомагайки растежа и развитието им.

7. ПРИЕМАЙТЕ ПРЕБИОТИЧНИ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Както споменахме, пребиотиците са „храната“ на микроорганизмите, които живеят в нас. Представляват основно фибри или комплексни въглехидрати, които не могат да се усвоят от човешките клетки. Вместо това, някои бактерии ги използват за гориво.

Много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни съдържат пребиотици, но те могат да се открият и под формата на добавки, с която се гарантира ежедневният им прием в достатъчно количество.

В състояния на стрес и особено по време на антибиотичен прием, добавете към диетата си хранителна добавка с пробиотик и пребиотик. Тъй като антибиотиците унищожават „добрите“ бактерии в гастроинтестиналния тракт, се нуждаем от пребиотик, който да подсили растежа им, както и  от пробиотици, които да възвърнат чревния баланс. Здравият микробиом от своя страна гарантира правилно функциониране на имунната система.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *