8 храни с колаген, които са същински източник на младостта- запомнете ги добре

Колагенът е лепилото, което свързва тялото ни. Всички съединителни тъкани на нашето тяло са почти 80% съставени от този протеин. Без него тялото просто би се разложило на клетки. И именно намаляването на обемите му в тъканите води до загуба на еластичност и твърдост на кожата. С други думи, стареенето. Процесът започва още след 25 години, но очевидните промени настъпват едва на 35: епителът е по-слаб, косата е по-тънка, кожата не е толкова еластична, както преди.

Човек може да говори безкрайно за причините затова. Околна среда, ултравиолетово лъчение, токсични вещества, тютюнопушене, стрес и големи физически натоварвания. Но дори и производството на колаген да намалее, то може да бъде коригирана. Всичко, което трябва да направите, е да консумирате повече храни, богати на колаген или да помагате за синтеза му.

Зърнени храни

Зърнените закуски са ключът към младежката кожа. Редовната овесена каша , елда, ечемик и бобови растения съдържат естествен колаген, както и витамини С и Е, които от своя страна също участват в производството на колаген. И това е двоен заряд за вашата кожа.

Зелени зеленчуци

Спанакът и зелето съдържат един от най-мощните антиоксиданти, наречен лутеин. Именно той е гарант за добре овлажнена и еластична кожа, премахва малките бръчки, изглажда дълбоките бразди. В допълнение, тъмнозелените зеленчуци съдържат витамин С, който участва пряко в производството на колаген от организма.

Червени плодове

Насладете се на летните плодове като ягоди и малини, яжте диня още по-често, защото всеки от тези плодове съдържа ликопен, което увеличава количеството на производството на колаген. В допълнение, този пигмент перфектно предпазва кожата от ултравиолетово лъчение.

Яца

Благодарение на пролин и глицин, полезните мазнини и витамин D в състава на яйцето са ​​строители на мускулите и кожата. При готвене концентрацията на колаген намалява, но това не означава, че продуктът трябва да се премахва. Просто яжте две яйца на ден вместо това .

Сушени сливи

Защо остаряваме? Виновни са свободните радикали, които унищожават тъканите. Но сините сливи съдържат съединения, които неутрализират такива радикали. В резултат кожата претърпява много по-малък брой атаки. Пресните сливи също са много здравословни, но сушените сливи носят по-добри резултати.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *