🍒🍒ПОВЕЧЕ ЗА ЧЕРЕШИТЕ 🍒🍒

Черешите лекуват болно сърце, артрит и подагра
Черешите за пръв път са били оценени като плод в средна Азия. 700 г. преди новата ера те са били популярни в целия азиатски континент. В Римската империя са внесени 100 г. пр. Хр. от древният град Понтус в Мала Азия. Оттук нататък стават популярни в Елада и на Балканите. Едва през Средновековието стават известни в Англия. По времето на великите географски открития са пренесени към Северна и Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Днес делът на Европейският съюз е 40% от световното производство на череши, следван от Турция и САЩ – 13%.

Черешите са сред най-свежите пролетни плодове, но освен това са малко известна лечебна храна. Богати са на провитамин А, витамини С и Р, витамини от група В, калций, магнезий, никотинова киселина, много калий, който стимулира дейността на сърдечно-съдовата система, фосфор и желязо. В плодовете има много йод, флуор, цинк, хром, кобалт, силиций, никел, манган и мед. А пектинът в тях спомага за изчистване на организма от токсините, той сваля нивата на кръвната захар и лошия холестерол.

Черешата съдържа витаминоподобното вещество инозит (витамин В8), който стимулира обмяната на веществата. Лечебните свойства на черешите включват и диуретичния ефект – стимулират перисталтиката и подпомагат борбата с излишните килограми. Червата се стимулират от съдържащите се в плода меки влакна, затова при затруднена чревна дейност се препоръчва по 1 с.л. концентриран черешов сок 3 пъти дневно.
Черешите съдържат амигдалин (витамин В17), който помага при неврози и болки в стомаха. Те стимулират и целия организъм, благодарение на това, че съдържат подобни на женските полови хормони вещества. Те тонизират организма и го възстановяват след претоварване.
Черешите имат и приложение в козметиката – маската върху лицето с черешово пюре стяга кожата и я почиства. Ако плодовете са кисели, се препоръчват за мазна кожа.

#Череши #плод #здраве #полезно #honeyandhealthy

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *