Honey and Healthy

Споделям с вас цялото интервю което подгорвихме заедно с екипът на IBA Bulgaria, за международното бизнес списание ELYSIUM.

Представяме ви разговора с Велислава Димитрова, една от щастливите победителки от нашата едномесечна промоция IBA Christmas Calendar. Велислава Димитрова има  платформа за стимулиране към по-здравословен живот Honey and Healthy. Сайтът предлага и собствена марка мед, както и блог с множество съвети, рецепти и полезна информация за тези,  които търсят начини да подобрят начина си на живот. Велислава има и много групи в социалните мрежи, където се говори за опазването на българската и световна природа, както и пчеларството и меда в България.

1/ Здравейте, Велислава. Имате добре развита платформа за стимулиране към по- здравословен начин на живот. Можете ли да ни разкажете малко повече за проекта? Как се роди идеята, кога и с какво точно се занимавате?

Идеята за Honey & Healthy се зароди от овощната градина и пчелина на баща ми. Израстнах в малко българско градче и бях свикнала храната, която се слага на масата да е винаги прясна, а зеленчуците току що откъснати. Също така бях вдъхновена от пчелите на баща ми и исках да науча повече за тях. В последствие се преместих да живея във Варна, после САЩ, а в момента в Амстердам, обичам да пътувам и да откривам нови култури. Пътувайки, усетих и липсата на домашно приготвената българска храна. Забързаният начин на живот в големите градове и по-лесният достъп до евтина и нездравословна храна са факт. В търсене на баланса започнах да се интересувам от по-здравословни алтернативи, като различни тренировки, йога, традиционни храни и отделяне на време за подбиране на правилните хранителни продукти и за приготвянето на храната в дома. Реших да споделя всичко това в блога на Honey & Healthy.

2 / Смятате ли, че хората търсят по-здравословния и добър начин на живот в модерния динамичен свят?  

Да, разбира се. Хората в момента имат достъп до много качествена храна. Важно е обаче да са наясно с хранителните избори, които правят и навиците които изграждат защото те са най-важни. Много хора се подвеждат по модните тенденции за био, еко или веган продукти и често плащат доста по-висока цена от нормалната. Необходимо е просто малко желание и да отделим известно време от ежедневието си, за да подберем храната си правилно. Обикновено храната, която сме си приготвили сами ще е много по-полезна и вкусна, защо ще сме 100% уверени, че се храним правилно и сме направили най-здравословния хранителен избор, което ще доведе до повишени самочувствие и начин на живот.

3 / Имате много интересен блог с пленителни статии, създали сте и социални страници и групи, организирате събития в България… Освен всичко това, произвеждате и марка мед. Защо всъщност българският мед е толкова полезен и качествен? Кое го отличава от меда в други държави?

Организираме различни уъркшопи и семинари, на които разказваме за различните ползи от меда и приготвяме домашни бонбони с мед. Българският мед е различен с това, че в България все още имаме много чиста природа и сме запазили културата на това да отглеждаме пчелите си по възможно най-щадящия ги начин. Той е символ на качество в много европейски страни, най-търсени са акациев, билков и лавандулов мед.

4/Пчелите са изключително важни за световната екосистема, а е добре известен факт, че те изчезват все повече и повече. През 2017 година Bombus Affinis беше и първата пчела призната за застрашен вид в историята на САЩ. Какви са последствията? Какви мерки и къде по света се вземат за опазването им?

Една трета от храните, които хората консумират се опрашват от насекоми, а 80 % от тези насекоми са пчели. Много страни в момента работят за засилване на политиката за опазване на пчелите. Не знам дали повечето хора знаят, но има много видове пчели, не само медоносната пчела е важна за опрашването на растенията (Разбира се тя е най-ценна заради уникалния мед, който произвежда).

В Америка и Холандия например използват иновативни методи за запазване на пчеларската култура и стимулиране на пчеларите, а градското пчеларство набира все по-голяма популярност в градове като Ню Йорк, Бостън и Амстердам.

Ще си позволя да цитирам най-влиятелният и известен учен и интелектуалец за всички времена Алберт Айнщайн : „Ако изчезнат пчелите от земята, на човека му остава да живее не повече от четири години. Колкото повече опрашвания, толкова повече растения, толкова повече животни и толкова повече хора.

5 /Създатели сте на групата Спаси пчелите в България – група за опазване на пчелните семейства и пчеларството в България, както и за опазване на околната среда и природата в България. Как това влияе на производството на меда и какви са действията, които се предприемат конкретно в България?

Да се пазят пчелите е важно и предприемането на действия в тази насока не е толкова сложен процес. Всеки може да допринесе с малко в своя собствен район и да направи света едно по-добро място за пчелите. Някои от нещата, които всеки може да направи са:

  1. Защитаване на местообитанията на пчелите, засаждайки повече bee-friendly растения. Ако забележите липса на зелени площи във вашия квартал, можете доброволно да засадите някои диви и богати на нектар растения. Пчелите се нуждаят и от дървета. Създайте пчелна баня (малка кутия или купичка с вода), в която пчелите да пият вода и да си отпочинат.
  2. Подкрепяйте местните пчелари. Можете да помогнете на пчелите, като помагате на пчеларите във вашия регион в отглеждането им или чрез интерес към Меда и другите пчелни продукти.
  3. Спонсорирайте производителите на мед и пчелни продукти, по този начин те няма да бъдат обезкуражени от тежката ситуация в бранша.
  4. Стани пчелен Ambassador(посланик). Можете да помогнете за спасяването на пчелите и  като обучавате приятелите, семейството и общността как и те да помагат на пчелите. Те ca eдин oт ocнoвнитe фaĸтopи зa нaчина ни нa живот и xpaнeнe, мaĸap и тoзи фaĸтop дa ocтaвa нeвидим зa мнoзинa. Aĸo няĸoй дeн пчeлитe нaмaлeят знaчитeлнo или изчeзнaт, тoвa щe oĸaжe дpacтичнa пpoмянa в иĸoнoмиĸaтa, взaимooтнoшeниятa, лaйфcтaйлa, нaчина нa xpaнeнe, бeз знaчeниe дaли гo иcĸaмe или нe.

В края на Януари влизат нови промени в закона за пчеларството. Отчетено е, че основните проблеми в Българския пчеларски сектор са свързани с липсата на регистър на пчеларите, необходимостта от създаване  дирекция по пчеларството и облекчаване на бюрократичните изисквания към пчеларите. Пчеларите в България са изправени пред доста предизвикателства и много сериозна външна конкуренция, но аз съм оптимистично настроена.

“Където цветята цъфтят, пчелите сами ще долетят”.

Шрикумар Рао

6 / Вие сте от тези, които вярват и се борят за едно по-добро бъдеще. Има много хора, които са обезнадеждени и считат, че техните малки действия няма как да допринесат за опазването на природата. Как бихте ги мотивирали да повярват?

Малките неща са тези, които правят големите неща да се случват. Нашите ежедневни навици и дейстия са тези, които сформират живота ни такъв какъвто е. Начина ни на мислене също е много важен, ако искаме да се научим да ценим себе си, да се усмихваме по-често и да виждаме красотата във всичко, което ни заобикаля. Ще осъзнаем  колко е важно да се грижим и за нашата природа, да опазваме водите си, да си хвърляме отпадъците там, където трябва.

7 / Какви са най-важните 5 съвета, които можете да дадете за един по-здравословен начин на живот?

  1. Създаването на малки ритуали в ежедневието, които ни правят щастливи.
  2. Да намираме време за семейството и да се посмеем с приятели.
  3. Да прочетем хубава книга и да намерим време за почивка, за да презаредим.
  4. Да спортуваме, да се разходим , да медитираме.
  5. Да си сготвим хубава храна.

Прости неща които обичаме да правим и ни правят щастливи!

8 / Казвате, че вярвате в силата и възможностите на социалните мрежи, които да ви свържат с хора, които мислят като вас. Как мислите, че IBA.Bulgariaможе да ви помогне? В какво виждате полезността на мрежата и какви съвети за развитие бихте дали?

За мен социалните мрежи са начин да комуникирам с будни и мотивирани хора в България и по света, най-вече чрез профилите на Honey & Healthy във Facebook и Instagram, а сега вече и в IBA.

IBA.Bulgaria определено е една уникална мрежа благодарение, на която българи от цял свят могат да си взаимодействат и поддържат много бърз, надежден и качествен контакт. Самата аз се запознах със страхотни хора, чрез нея и виждам огромен потенциал в нашата колаборация. Подкрепям ценностите на IBA.Bulgaria за подпомагане на българското предприемачество в световен мащаб и окуражаването към устойчиво развитие на бизнеса на българите по света.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *